Statul român a cumpărat prima pădure din ultimii 30 de ani. Cât a costat și de la cine a cumpărat-o

pădure
Foto: yoshitaka2 / pixabay.com

Statul român a cumpărat prima pădure din ultimii 30 de ani, a anunțat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de miercuri, 16 octombrie.

„Continuăm și investițiile în mediu, după ce am reușit, recent, să cumpărăm în numele statului prima pădure din ultimii 30 de ani, cele 4.000 de hectare din județul Neamț. Azi, suplimentăm bugetul Ministerului Mediului cu 250 de milioane, pentru proiectele prevăzute în PNRR”, a declarat premierul.

Pădurea la care face referire Marcel Ciolacu se află în comuna Grințieș și a fost cumpărată luna trecută de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor de la proprietarul Eric Ioan Sturdza. Cele 4.013,971 de hectare au costat 104,3 milioane de lei (circa 21 de milioane de euro), a relatat ziarulatitudineadeneamț.ro la acea dată.

Conform Codului Silvic, statul are drept de preempțiune la cumpărarea de terenuri din fondul forestier aflate în proprietate privată, la preţ şi în condiţii egale.

În nota de fundamentare prin care s-a suplimentat bugetul Ministerului Mediului pentru cumpărarea celor 4.000 de hectare de pădure sunt menționate și motivele pentru care statul a considerat că achiziția este necesară:

  • importanța strategică a creșterii suprafeței fondului forestier proprietate publică a statului prin cumpărarea de către stat, prin Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, de terenuri cu destinație agricolă sau forestieră ce pot fi incluse în fondul forestier proprietate publică a statului;
  • suprafața mică de terenuri cumpărate de către stat, prin Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, în perioada 01.01.1990 – prezent, respectiv aproximativ 12.191 ha, din care 1.924 ha terenuri cu destinație agricolă și 10.267 ha terenuri cu destinație forestieră.

Foto: yoshitaka2 / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.