Specialist în HR: „Urmează un val de concedieri”

FOTO: RonaldCandonga/Pixabay.com
FOTO: RonaldCandonga/Pixabay.com

Analiștii economici cred că în România ar urma o criză care ar putea duce restructurări de personal în mai multe domenii. Specialistul în HR Doru Șupeală e de părere că urmează un val de concedieri în domenii precum IT, automotive, textile, iar angajații trebuie să fie atenți să nu se comită abuzuri împotriva lor.

„Urmează un val de concedieri. De fapt, este deja aici, dar nu în toate domeniile. Noi, cu toții, simțim semne de recesiune deja de un an și jumătate, odată cu inflația masivă, cu prețul energiei care s-a dublat sau s-a triplat, ceea ce a determinat creșterea costului întreținerii și oamenii au tăiat din alte costuri”, a explicat Doru Șupeală, într-un interviu pentru adevarul.ro.

Acesta a mai spus că „nu se văd valuri de concedieri pentru că au fost concedieri în procente mici” și dă exemplul IT-ului:

„Eu cred că nu există firmă în România, în IT, care să nu fi renunțat în ultimul an și jumătate la cel puțin 15% dintre angajați în forma aceasta elegantă, adică nu au fost dați afară, dar au fost lăsați să plece, au fost nemulțumiți că nu le-au mai mărit salariile, nu le-au mai dat bonusuri și mulți au renunțat.

Dar IT-ul e un caz special, deoarece foarte mulți dintre angajați aveau mai multe angajamente simultan. Lucrând remote, își permiteau să aibă mai multe contracte. Firmele au trecut cu vederea câtă vreme au avut de lucru pentru ei și puteau să factureze clienților orele lucrate de oamenii aceștia, dar acuma când nu mai pot, scapă de ei.

Și atunci oamenii nu mai au două-trei contracte simultan, ci unul singur sau poate nici pe acela.

Cei care nu-l au, își caută de lucru, dar au din ce trăi, pentru că IT-iștii au pus bani deoparte. În alte industrii e jale.”

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.