Un palat din România, cu 110 camere și 43 de băi, a fost scos la vânzare

FOTO: Sotheby's International
FOTO: Sotheby's International

Un palat emblematic din București, cu 110 camere și 43 de băi, întins pe o suprafață de peste 10.000 mp, a fost scos la vânzare de o renumită casă de licitații. Este vorba despre Palatul Bragadiru. A intrat pe piața imobiliară în anul 2020, cu un preț de 26 de milioane de euro.

Acum, când face parte din oferta celebrei case de licitații Sotheby’s International, a fost scos la vânzare cu un preț de 25 de milioane de euro.

Complexul Arhitectural Palatul Bragadiru, construit în jurul anului 1905 de Dumitru Marinescu Bragadiru, este o perlă a patrimoniului românesc.

Palatul Bragadiru a fost realizat după planurile concepute de arhitectul austriac Anton Shuckerl în anul 1894. Este o construcție impresionantă, atât prin mărime, cât și prin arhitectură și decorațiuni, cu o atenție deosebită acordată detaliilor: scări în spirală în stil Normand, stucaturi, statui inserate în fațadă, oglinzi venețiene și balcoane în stil Victorian. Grădina de vară și terasa completează armonios arhitectura eclectică.

Cu o sală de bal spectaculoasă, care poate funcționa și ca sală de teatru sau de concerte, o bibliotecă, o popicărie, numeroase camere, magazine și birouri ce funcționau la parter, Palatul îmbină stilurile celor mai renumite clădiri ale timpului: Camera de Comerț, Poșta Română, Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC-ul) și clădirea Curții Supreme de Justiție, toate construite în aceeași perioadă.

În iunie 1948, averea familiei este confiscată, iar Palatul devine Casa de Cultură Lenin a sectorului V și funcționează cu acest scop până în 1989. După căderea regimului comunist, intră într-un con de umbră și nepăsare, până în 2003, când este retrocedat proprietarilor de drept, urmașii lui Dumitru Marinescu Bragadiru, care reușesc să refacă din ruine clădirea de odinioară.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.