Cum este XR diferită de AR și VR?

Foto: Unsplash

Câte realități există în ziua de astăzi? Răspunsul este simplu – destul de multe. Când vine vorba de universul virtual, digital, există trei tipuri principale de realități. Acestea sunt realitatea virtuală (VR), realitatea augmentată (AR) și realitatea mixtă (MR). Dar ce este XR?

XR este un termen utilizat pentru a se referi la cele trei tipuri de realități secundare. După cum s-ar spune, XR este părintele realităților – dar doar în nume. În termeni mai formali, XR este un termen umbrelă, anume care înglobează ceilalți termeni secundari.

Ce înseamnă XR?

XR înseamnă, scurt și la obiect, realitate extinsă (Extended Reality). Astfel, se înțelege ușor de ce este utilizat ca un termen umbrelă. Partea interesantă este că tehnologia XR poate funcționa ca atare.

Atunci când experții menționează XR, nu se referă doar la anumite tipuri de realități secundare sau la toate. În schimb, se referă la tehnologii de realitate virtuală care folosesc câte ceva din toate cele trei tipuri de realități și nu numai. Imersiunea furnizată de XR poate include VR, AR, precum și MR, pe lângă alte tehnologii noi, concepute special pentru XR.

În acest sens, XR poate fi considerat următorul pas în realitate virtuală. Mai exact, este o realitate care utilizează, la coeficient maxim, toate tehnologiile de realitate dezvoltate până acum.

Cum poate fi folosită XR?

Evident, industria jocurilor video are cel mai mult de câștigat de pe urma realității extinse. Jocuri video de ultimă generație, jocuri noi de casino, precum și jocuri vechi reconstruite și adaptate noilor tehnologii, toate pot beneficia de pe urma realității extinse. Dar ce face aceasta, mai exact?

În termeni cât mai simpli, XR poate face trei lucruri pentru utilizator. În primul rând, îl poate introduce într-un mediu de realitate virtuală (VR), apoi îi poate adapta sau ajusta mediul înconjurător cu elemente de realitate augmentată (AR), sau poate furniza acestuia elemente aferente ambelor tipuri de realitate (MR).

Prin urmare, scopul final XR este definit de dezvoltator. Acesta alege exact modul în care utilizatorul va experimenta un joc video. În cazul unei lumi virtuale, de exemplu, multe elemente sunt predefinite. În cazul unei lumi augmentate, jocurile beneficiază de sisteme care analizează mediul înconjurător și produc elemente potrivite pentru a îmbunătăți nivelul de imersiune.

Este diferită XR de AR și VR?

Diferența există, dar și nu există. XR înglobează tehnologii AR și VR, în funcție de dorințele dezvoltatorului. Prin urmare, XR nu este diferită de AR și VR. Totuși, dacă se are în vedere doar AR sau doar VR, acestea sunt foarte diferite de XR. O realitate virtuală (VR) nu poate fi augmentată sau îmbunătățită, în timp ce realitatea augmentată (AR) necesită anumite schimbări pentru a putea deveni și virtuală.

În momentul în care AR și VR capătă elemente care transcend tipul de realitate, atunci tehnologia devine XR – scurt și la obiect.

Folosește lumea XR în viața de zi cu zi?

XR nu este departe, în viitor, dar nici în trecut. Oamenii care au apelat la GPS prin aplicații precum Google Maps au utilizat, efectiv, tehnologii de tip XR. Nu este nevoie de un headset VR sau AR pentru a utiliza astfel de tehnologii. Există forme simple, uneori numite și rudimentare, de tehnologie VR, AR și XR pe care oamenii le utilizează de foarte mult timp.

De exemplu, la modă sunt magazinele în care clienții pot proba anumite haine sau încălțăminte virtual. Articolele nu sunt expuse. După încărcarea unui avatar și probarea piesei vestimentare, clienții pot realiza o comandă. Totul se întâmplă pe un ecran, dar într-o realitate virtuală, extinsă.

Tipurile de realitate disponibile nu o depășesc pe cea reală, adevărată. În schimb, XR, AR, VR și MR pot îmbunătăți semnificativ modul în care oamenii interacționează, printre altele. Tehnologia de tip XR are foarte multe aplicații incredibil de utile pentru societate. În scurt timp, aceasta va fi la tot pasul, prezentând caracteristici care sunt prea bune pentru a fi ignorate.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: