Sticle de ulei de măsline, legate cu lanțuri și lacăte pe rafturile supermarketurilor. „E o măsură extremă, dar a funcționat”

ulei de măsline
Foto: JillWellington / pixabay.com

Supermarketurile din Spania au început să lege sticlele de ulei de măsline cu lanțuri și lacăte, după ce furturile din magazine au cunoscut o creștere spectaculoasă în ultimul timp, transmite agenția de presă Reuters.

De asemenea, și prețul uleiului de măsline a crescut foarte mult. Astfel, sticlele de un litru de ulei de măsline extravirgin se vând cu până la 14,5 euro în unele supermarketuri, propulsând uleiul de măsline în categoria produselor pentru care comercianții folosesc tokene de securitate, așa cum se întâmplă deja în cazul băuturilor alcoolice.

„Observăm o creștere majoră a furtului din magazine”, a declarat Ruben Navarro, CEO al lanțului de supermarketuri Tu Super, care operează 30 de magazine în regiunea Andaluzia din Spania. „Uleiul de măsline a devenit un produs ideal pe care să-l fure”.

Prețurile uleiului de măsline, pe care producătorii îl vând acum cu circa 8 euro litrul, au crescut cu 150% în ultimii doi ani în Spania, deoarece o secetă din sud a afectat recolta de măsline.

Au apărut chiar și bande de infractori care se organizează pentru a fura uleiul de măsline.

Din septembrie, Tu Super a legat sticlele mari de 5 litri de ulei de măsline cu lanțuri și lacăte pentru a preveni furtul. „Este o măsură nebunească, extremă, dar a funcționat”, a spus Navarro.

Tu Super nu este singurul lanț de supermarketuri care întărește securitatea. În unele supermarketuri Carrefour și Auchan din Madrid, sticlele de un litru sunt prevăzute cu etichete de securitate care trebuie îndepărtate de personal.

Familiile din Spania cumpără de obicei ulei de măsline în vrac pentru gătit. Spaniolii sunt printre cei mai mari consumatori de ulei de măsline din lume, însă consumul s-a redus semnificativ. Astfel, volumele vânzărilor de ulei de măsline extravirgin au scăzut cu 17% în cele 12 luni până în septembrie 2023, potrivit NielsenIQ.

Cea mai mare organizație de afaceri din Spania, CEOE, a declarat că a existat o creștere cu 30% a furturilor repetate care vizează comercianții cu amănuntul în 2022 și cu încă 12% până la ora actuală în 2023.

În Spania, furturile de obiecte în valoare mai mică de 400 de euro nu se pedepsesc decât dacă este vorba de o recidivă, mai notează Reuters.

Navarro a spus că hoții profită de numărul mic al angajaților din magazine. „Propriii noștri lucrători trăiesc cu frică de jafuri… unii dintre ei ajung chiar să demisioneze de la locul de muncă”, a spus el.

Foto: JillWellington / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.