Ce spune CTP despre cazul Simonei Halep. „Nu văd altă explicație”

tudor popescu halep
Foto: Facebook / Instagram

După ce audierea Simonei Halep în cazul acuzațiilor de dopaj care i se aduc a fost amânată pentru a treia oară, jurnalistul Cristian Tudor Popescu cere intervenția Guvernului.

Într-un text cu titlul „Simona Halep, arestată preventiv cât cuprinde”, publicat pe pagina sa de Facebook, CTP spune că jucătoarei de tenis din România, acuzată că s-a dopat cu Roxadustat, i se încalcă drepturi fundamentale.

„Simona Halep declară că a aflat că pe 28 mai, la cererea Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA), audierea ei de către un tribunal independent va fi amânată – pentru a treia oară.

Nu cred în teorii ale complotului occidental împotriva românilor și României – că de teorii ale complotului rusesc n-am auzit. Dar dacă așa va fi pe 28 mai, atunci nu mai e vorba de Roxadustat, dopaj, suspendare, nu mai e vorba nici măcar de tenis sau de jucătoarea Simona Halep. Ne vom afla în fața unei încălcări strigătoare la cer a unui drept al omului, al unui cetățean dintr-o țară a Uniunii Europene – dreptul la Justiție.

Simonei Halep i se refuză de luni de zile accesul la actul de Justiție. E ca și cum ar fi arestată preventiv, pe termen nelimitat, fără ordin judecătoresc, la poarta terenului de tenis de performanță. Practic, ITIA se substituie instanței de judecată, supunând-o pe Simona Halep la executarea pedepsei prin eternizarea suspendării provizorii.

În această situație, cred că se impune intervenția guvernului României. Care trebuie să apere drepturile cetățenilor săi în străinătate, adresându-se instituțiilor internaționale de Justiție – Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de pildă.

Nu văd altă explicație pentru un astfel de comportament al ITIA față de Simona Halep decât intenția acestui organism, cu complicitatea zisului tribunal „independent”, de a-și face un titlu de glorie din pedepsirea cu orice preț a unui nume mare din tenisul mondial”, este de părere CTP.

În urmă cu câteva zile, Simona Halep a fost acuzată de noi nereguli de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce anul trecut a picat un test antidoping la US Open (pentru substanța interzisă Roxadustat).

Potrivit noilor acuzații, în pașaportul biologic al Simonei Halep s-au detectat „neregularități”. Potrivit BBC, pașaportul biologic al sportivilor colectează și compară date biologice recoltate de-a lungul timpului pentru a detecta eventualele discrepanțe care ar putea sugera folosirea substanțelor interzise.

Anul trecut, Simona Halep a fost suspendată din tenisul profesionist, după ce a fost testată pozitiv la Roxadustat, un medicament anti-anemie care stimulează producerea de celule sangvine roșii în organism, ceea ce ajută la oxigenarea sângelui.

Simona Halep a negat că ar fi luat în mod conștient acest medicament. Ea a declarat că suplimentele alimentare pe care le lua au fost contaminate cu Roxadustat.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.