Peștele este unul din cele mai sănătoase alimente pe care le putem consuma. Este o sursă bogată în nutrienți și vitamine. Dacă încă nu ești convins, citește mai jos principalele beneficii de care te poți bucura consumând acest tip de carne.
Cu toții ne dorim să avem un stil de viață sănătos, dar parcă nu suntem tocmai pregătiți să ne schimbăm fundamental viața. Mersul pe jos pare o idee bună până când ajungi acasă și nu-ți mai vine cheful să ieși. Abonamentele la sală plătite în avans și neutilizate sunt o practică des întâlnită. Scuze tot există pentru a amâna pasul de a face o schimbare în bine pentru sănătate.
Din fericire, alegerea alimentelor sănătoase în dieta noastră zilnică este un lucru pe care îl putem face fără prea multe eforturi. Peștele este alimentul pe care toți specialiștii îl recomandă, fiind o sursă excelentă de acizi grași Omega-3, care sunt incredibil de importanți pentru corpul și creierul tău. Iată câteva beneficii pentru sănătate ale consumului de pește, care sunt susținute de cercetări, ce te vor convinge să îl introduci în alimentația ta:
- Este bogat în nutrienți
Peștele este un aliment bogat în nutrienți de care corpul tău are nevoie. Carnea de pește are proteine de înaltă calitate, iod și diverse vitamine și minerale. Pentru a beneficia de ele, este recomandată gătirea cât mai simplă, fără prăjeli. Rețetele de crap la cuptor sau somon pe grătar sunt printre cele mai des folosite de persoanele ce consumă regulat astfel de carne.
Speciile cu carne grasă, precum somonul, macroul, crapul, păstrăvul și sardinele sunt considerate mai sănătoase pentru organismul uman datorită nivelului ridicat de acizi grași Omega-3. Acești acizi grași, pe care corpul nostru nu îi poate produce, sunt esențiali pentru funcționarea optimă a corpului și a creierului și sunt strâns legați de un risc redus de multe boli (respiratorii, cardiovasculare, reumatice).
- Poate scădea riscul apariției unor boli grave
Atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt printre cele mai frecvente două cauze ale morții premature din lume.
Deloc surprinzător, multe studii observaționale arată că oamenii care mănâncă pește în mod regulat au un risc mai mic de atacuri de cord, accident vascular cerebral și deces din cauza bolilor de inimă. Cercetătorii consideră că tipurile de pește gras sunt și mai benefice pentru sănătatea inimii datorită conținutului lor ridicat de acizi grași Omega-3.
- Poate ajuta la stimularea creierului
Odată cu înaintarea în vârstă, funcția creierului scade. În timp ce declinul mental ușor este normal, pot apărea și boli neurodegenerative grave, cum ar fi boala Alzheimer sau demența.
Există numeroase studii ce confirmă faptul că persoanele care consumă regulat pește au rate mai lente de declin mintal. Se pare că persoanele ce consumă săptămânal pește au o cantitate mai mare de materie cenușie în părțile creierului care reglează emoțiile și memoria. Conform multor studii, concentrația bogată de minerale și nutrienți din carnea de pește poate funcționa ca un stimulent pentru sănătatea noastră respiratorie.
- Este o sursă bună de vitamina D
Stilul de viață agitat pe care majoritatea oamenilor îl au în ultimii ani implică o petrecere a majorității timpului în spații închise. Acest lucru duce la o lipsă semnificativă a vitaminei D, ce se traduce prin oase fragile, incapacitatea organismului de a reține calciu și chiar stări de depresie.
Peștele și produsele din pește sunt printre cele mai bune surse alimentare de vitamina D. Peștii grași, precum somonul și heringul, conținând cele mai mari cantități. Dacă simplul consum de pește regulat nu este suficient, la îndrumarea medicului poți apela la suplimentele alimentare cu vitamina D.
Pentru ca organismul tău să se bucure de beneficiile acestui aliment, se recomandă consumul de pește gras cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână.
Sursa foto: Shutterstock
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: