70 de vaccinuri anti-coronavirus sunt în lucru în acest moment la nivel mondial

vaccinare
James Gathany / Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (PHIL) via Wikimedia Commons

70 de vaccinuri împotriva noului coronavirus sunt în lucru în întreaga lume, iar 3 dintre ele au intrat deja în faza de testare pe oameni, anunță Organizația Mondială a Sănătății, potrivit Time.

Un vaccin experimental dezvoltat de CanSino Biologics din Hong Kong și de Institutul de Biotehnologie din Beijing, China, este cel mai avansat în ceea ce privește etapele testării, se arată într-un document al Organizației Mondiale a Sănătății.

CanSino Biologics a anunțat luna trecută că a primit aprobarea din partea autorităților chineze pentru a începe testarea pe oameni.

Celelalte două vaccinuri testate pe oameni sunt dezvoltate separat de Inovio Pharmaceuticals (o companie de biotehnologie americană, specializată în descoperirea, dezvoltarea și comercializarea de produse pe bază de ADN sintetic pentru tratarea cancerului și a bolilor infecțioase) și de Moderna, o companie de biotehnologii din Cambridge, Massachusetts, SUA, care se axează pe producerea de medicamente pe bază de ARN mesager (compania creează ARN mesager sintetic ce poate fi injectat în pacienți).

Moderna a primit aprobarea de a începe testele pe oameni încă din martie, sărind practic peste ani de teste pe animale, care sunt de regulă obligatorii atunci când se lucrează la un nou vaccin.

Inovio Pharmaceuticals a început testele pe oameni săptămâna trecută.

Potrivit publicației Time, companiile farmaceutice încearcă să grăbească procesul de producție a unui vaccin, cu atât mai mult cu cât se pare că măsurile de carantină nu vor putea – singure – să elimine virusul SARS-CoV-2 de pe Glob.

Dacă, de regulă, un vaccin nou poate ajunge pe piață și după 10-15 ani, industria farmaceutică speră ca de această dată să producă unul în aproximativ un an.

Atât marile companii farmaceutice, cât și micii producători, au început să lucreze la un vaccin, care ar fi cea mai eficientă metodă de a ține virusul sub control. Giganți farmaceutici precum Pfizer Inc. și Sanofi au dezvoltă și ei vaccinuri care se află acum în faza preclinică.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.