Teodosie vrea ca bisericile să fie deschise pentru credincioși de Înviere

teodosie tomis
Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Foto: arhiepiscopiatomisului.ro

Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat că speră ca bisericile să fie deschise pentru credincioși în noaptea de Paști, pentru a se organiza slujba de Înviere și împărtășirea creștinilor ortodocși.

„Nădăjduim ca Sfânta Înviere să o facem împreună cu credincioșii”, a spus Teodosie.

El a spus că a observat că există alte locuri în societate unde cetățenii sunt liberi să circule, respectând norme de siguranță medicală, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului: ”Iată, numai bisericile sunt închise. Celelalte instituții primesc câte unul, la distanță, da’ nu resping pe nimeni. Nădăjduim să găsim înțelegere, apropiindu-se cea mai mare sărbătoare, care ne dă tuturor lumină și viață”.

Arhiepiscopul Tomisului a mai afirmat că dorește ca de sărbătoarea Paștelui să se facă și împărtășania credincioșilor: ”S-o avem [sărbătoarea – n.r.] cu lumină și cu sfânta împărtășanie, cu sfânta liturghie. (…) Nădăjduim că vom fi îngăduiți și noi, mai ales că Biserica este casa sufletelor noastre. Fără Biserică sufletele se pustiiesc, își pierd din noblețea lor, din frumusețea lor”.

Teodosie a mai spus că preoții au fost ”siliți” să nu îi primească pe credincioși în biserici: ”De aceea, să ne rugăm cu toții, și rugăciunea noastră cu căință, cu dorință, cu dragoste, cu lacrimi, va ajunge la Dumnezeu, și Dumnezeu va îndupleca pe cei care ne-au silit să nu vă primim pe dumneavoastră, credincioșii, în Biserică, să ne dea voie să deschidem bisericile, să păstrăm toate rânduielile medicale ca să nu se îmbolnăvească cineva, sau să aducă cineva din afară, într-un mod mișelesc, vreo boală. (…) Noi nădăjduim să avem voie, cât de curând, să venim la Sfânta Biserică, și Sfânta Înviere să o facem împreună cu credincioșii”.

Din cauza pandemiei de coronavirus, autoritățile au interzis organizarea de slujbe religioase cu public, atât în interiorul, cât și în exteriorul lăcașelor de cult. Slujbele pot fi ținute în interior, fără public, și difuzate la televizor.

IPS Teodosie: „nădăjduim ca Sfânta Înviere să o facem împreună cu credincioșii ”IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,…

Publicată de Arhiepiscopia Tomisului pe Joi, 2 aprilie 2020

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.