Data la care se vor închide 9 stații de metrou din București

stații de metrou greva de la metrou
Foto: Cristi2555 via Wikimedia Commons

9 stații de metrou din București vor fi închise temporar pentru lucrări de modernizare. Cele 9 stații vor fi închise pe rând, în această vară, în perioada în care elevii intră în vacanță.

Potrivit profit.ro, lucrările se vor întinde din 15 iunie până pe 27 iulie și vor afecta pe rând câte o stație sau două în aceeași săptămână.

Cele 9 stații sunt Pantelimon, Apărătorii Patriei, Costin Georgian, Pipera, Aurel Vlaicu, Dimitrie Leonida, Tineretului, Basarab și Constantin Brâncoveanu.

Primele două stații care vor fi închise sunt Apărătorii Patriei și Tineretului, ambele pe Magistrala 2. Cele două stații vor fi închise în intervalul 15 – 22 iunie.

Din 22 iunie și până în 20 iulie vor urma stațiile Constantin Brâncoveanu (M2), Pantelimon (M1), Costin Georgian (M1), Dimitrie Leonida (M2) și Basarab (M4), care vor fi renovate, câte două, la distanță de o săptămână, cu excepția unei săptămâni din acest interval în care va fi închisă o singură stație.

Ultimele două stații care vor fi închise, în perioada 20-27 iulie, sunt Pipera (M2) și Aurel Vlaicu (M2). Aceste două stații sunt programate să fie închise în aceeași săptămână.

În perioada următoare, mai multe stații de metrou vor intra într-un proces de modernizare menit să schimbe sistemul de acces, însă cele 9 care vor fi închise temporar nu au decât o singură intrare, iar pentru siguranța călătorilor, acestea vor fi închise în timpul lucrărilor.

În cazul stațiilor cu mai multe intrări, căile de acces vor fi închise pe rând, astfel încât nu este nevoie de închiderea întregii stații, a anunțat Metrorex într-un comunicat de presă.

În total, 41 de stații de metrou vor fi modernizate. Mai exact, lucrările constau în înnoirea sistemului de control (înlocuirea liniei actuale de turnicheți cu porți de acces batante care facilitează atât intrarea, cât și evacuarea rapidă a călătorilor în situații de urgență).

Noile porți de acces vor fi dotate atât cu un sistem de citire a benzii magnetice pentru actualele cartele, cât și cu un sistem de citire a cardurilor contactless. Acesta din urmă va putea fi utilizat după finalizarea lucrărilor de modernizare a sistemului de control – acces din toate stațiile de metrou.

Totodata, vor fi achiziționate 139 de automate moderne de vândut cartele, care sunt prevăzute să dea rest și să funcționeze inclusiv cu POS.

Proiectul de modernizare este finanțat din fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 și are o valoare de 149,7 milioane de lei, fără TVA.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.