9 semne care arată că începe sfârșitul mașinilor pe benzină și diesel

Tesla Model 3
Tesla Model 3

În ultimele luni au fost mai multe știri importante legate de mașinile electrice. Încă sunt destul de scumpe și trebuie să se investească serios în infrastructura stațiilor încărcare. Însă e foarte clar că în ultima perioadă s-au făcut pași uriași spre popularizarea mașinilor electrice.

Iată nouă știri importante din lume și din România despre mașinile electrice, care au apărut în ultimele săptămâni.

Norvegienii, în topul mondial. În 2010, în această țară erau 3.366 de mașini electrice. Anul acesta vor fi peste 100.000 de automobile care se încarcă la priză, iar Norvegia va fi pe locul 4 în topul țărilor cu cele mai multe astfel de autovehicule înregistrate. Pe primul loc este Statele Unite, unde sunt înregistrate 450.000 de mașini electrice. Urmează China, cu 300.000 de automobile și Japonia, unde sunt 150.000 de vehicule care se încarcă la priză.

Decizia îndrăzneață a Olandei. La propunerea partidului PvdA, Camera inferioară din parlamentul olandez a luat decizia ca din 2025 să fie interzise mașinile pe benzină sau diesel și să se vândă doar cele electrice. Acum, Guvernul trebuie să adopte un plan de măsuri pentru implementarea acestei reguli. În urmă cu trei ani, guvernul olandez a semnat o înțelegere cu 40 de organizații, prin care s-a angajat să promoveze energia verde, izolarea locuințelor și reducerea emisiilor de carbon.

Succesul Tesla. Un succes important în ceea ce privește vânzarea de mașini electrice îl înregistrează Tesla. După doar două zile de la lansarea oficială, reprezentanții companiei au anunțat peste 253.000 de comenzi pentru Model 3, noul lor sedan electric accesibil. Numărul de comenzi este dublu față de estimările inițiale. Fiecare comandă a fost însoțită de un avans de 1.000 de dolari. Șeful companiei Tesla va trimite prin poștă un cadou pentru toți cei care au stat la coadă în fața showroom-urilor, ca un gest de apreciere.

Un sondaj realizat recent de Nissan a scos la iveală faptul că în Japonia sunt deja mai multe stații de încărcare pentru mașinile electrice decât benzinării. În total, sunt peste 40.000 de puncte de încărcare, potrivit The Guardian.

Semne și din România. La sfârșitul lunii trecute, ministrul Economiei, Costin Borc, a declarat că România negociază investiția unui producător de mașini electrice. Ministrul a spus pentru reporterii Hotnews că există „ceva discuții la nivel incipient și evident că mergem în sensul ăsta”. Borc a fost întrebat și dacă producătorul este din Europa sau din America. „Mai lipsea să mă întrebați dacă este vorba de o companie care începe cu „T” și se termină cu „esla”. S-ar putea, s-ar putea”, a mai spus ministrul Economiei.

Lupul electric. O echipă de specialiști de la Institutul de Criogenie și Separări Izotopice din Vâlcea a făcut o mașină electrică, pe care estimează că ar putea să o lanseze pe piață, în serie, la începutul anului 2019. Reprezentanții Institutului au făcut deja un plan de costuri și graficul de lucru pentru realizarea formei finale a „Lupului electric”, așa cum a fost denumit automobilul.

Mașina electrică urmează să fie produsă în scop utilitar și să ajungă la o autonomie de 300 de kilometri. Proiectul a început în 2012, iar până acum, specialiștii de la Vâlcea au ajuns la o autonomie de 180 de kilometri. „Lupul electric” este o dubiță. Bateriile sunt amplasate pe podea și pentru ca mașina să aibă o autonomie cât mai mare, acumulatorii sunt încărcați de o pilă de combustibil cu hidrogen.

Scuterul electric românesc va costa 3.500 de euro

Mașina care consumă de 6 lei la 100 de kilometri. Universitatea „Transilvania” din Brașov a prezentat anul acesta o mașină electrică realizată de studenți. Este un proiect realizat de studenți de la Inginerie Mecanică, Departamentul Autovehicule și Transporturi. Autoturismul care a fost convertit la vehicul electric este un Smart fabricat în 1999. Înainte avea un motor de 599 mc, ce dezvolta o putere de 45 CP şi „prindea” o viteza maximă de 125 km/h.

Autoturismul complet ecologic dezvoltă 30 de cai putere și are 32 de baterii, care se încarcă complet în trei ore. De asemenea, mașina are o autonomie de 50 de kilometri, cu o viteză maximă de 80 de kilometri pe oră. În ceea ce privește prețul, o încărcare costă 3 lei, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de doar 6 lei la suta de kilometri.

Scuterul electric românesc intră în producție. Scooterson, proiectul unui scuter electric ingeligent, dezvoltat de o echipă din Arad, va deveni realitate. O companie din Singapore va începe să producă scuterul care consumă doar 50 de bani la 100 de kilometri. Ar urma să coste în jur de 3.500 de euro, se va putea încrca la orice priză și va rula cu o viteză maximă de 25 km/h. De asemenea, Scooterson se poate conecta prin bluetooth la smartphone și smartwatch și prin intermediul unei aplicații poate memora toate obiceiurile de conducere ale proprietarului.

Prize pentru mașini la Kaufland. Lanțul de hypermaket-uri Kaufland vede un potențial în stațiile de încărcare pentru mașinile electrice. La începutul lunii aprilie, reprezentanții magazinului au inaugurat prima rețea publică de stații de încărcare pentru automobile eco.Rețeaua va fi disponibilă oricărui șofer de mașină electrică sau hibridă plug-in, gratuit și non-stop, în parcările a nouă magazine Kaufland de pe axa Arad – Constanța și pe autostrada A2.

Noile stații de încărcare rapidă a vehiculelor electrice vor fi deshise anul acesta și în parcările magazinelor Kaufland din orașele Arad, Timișoara, Deva, Sebeș, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Pitești, București și Constanța, precum și pe autostrada A2.

Vă recomandăm și: 

FOTO: Asociația „Prietenii Mocăniței”/Facebook

Încă o mocăniță a fost „reînviată” în România și se bucură de un succes uriaș

 

biserica fortificată din biertan

Un sat din România, vedetă într-o revistă cu 30 de milioane de cititori

 

FOTO: Andrew Colin/Flickr (creative commons)

Imagini de poveste. Cum a ajuns România pe locul 1 în topul țărilor de vizitat în 2016