9 percheziții la firme și persoane fizice bănuite că au deversat și îngropat deșeuri

gunoi râu taxi boița
Foto: Iulian Cînduleț (Facebook)

Nouă percheziții au loc marți, 3 martie, la firme și la persoane fizice suspectate de faptul că au colectat, transportat, deversat și îngropat deșeuri în locuri neautorizate, anunță Poliția Capitalei.

Perchezițiile au loc după ce în noaptea de duminică spre luni, în București s-au înregistrat niveluri foarte ridicate de poluare.

Costel Alexe, ministrul interimar al Mediului, a susținut luni o conferință de presă și a spus că de vină ar fi arderile necontrolate de vegetație, dar și unele posibile activități industriale din județul Ilfov.

Stațiile de monitorizare a calității aerului din București au detectat depășiri de până la 8 ori de ale particulelor în suspensie PM10 și „depășiri foarte, foarte mari” de NO2 – dioxid de azot, a completat ministrul interimar, care a promis că până la finalul săptămânii autoritățile vor controla toate sursele de poluare din București și Ilfov.

”Am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. Arderile necontrolate din București și județul Ilfov, au fost sesizări la 112, am avut discuții cu ISU, în afară de incendiul semnalat la 12 noaptea la Gara de Nord și a sesizărilor primite cu arderile de vegetație și gunoaie din cursul serii, am ajuns să avem condiții de calm atmosferic și cu viteze reduse ale vântului, de sub 7 km/h. Am avut valori ridicate. Creșterile au început la 21:00, cu vârful către 4 dimineață, scăzând către primele ore ale zilei”, a mai declarat ieri Costel Alexe.

Astăzi, perchezițiile au loc în București, precum și în județele Ilfov și Giurgiu.

„Polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sprijiniți de comisari ai Gărzii de Mediu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pun în aplicare 9 mandate de percheziție, în București și județele Ilfov și Giurgiu, într-un dosar penal privind săvârșirea unor infracțiuni ce aduc atingere mediului”, a anunțat Poliția Capitalei într-un comunicat de presă.

„Sunt efectuate cercetări cu privire la activitatea desfășurată de două societăți comerciale și mai multe persoane fizice, care ar fi colectat, transportat, deversat și îngropat deșeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului”, se mai arată în document.