8 sfaturi utile care te ajută să crești performanța la locul de muncă

Presiunea pe care foarte multi o simt atunci cand este vorba despre viata profesionala poate duce la blocaje si stres, insa afecteaza si performanta. Si cel mai bun lucru pe care il poti face, daca si tu te incadrezi in aceasta categorie, este sa ai parte de pauze cat mai eficiente.

Cei mai multi considera ca retelele sociale sau vizionarea unor video-uri distractive sunt suficiente, insa de multe ori, acestea fac mai mult rau decat bine. In cele ce urmeaza vei regasi 8 sfaturi utile care te vor ajuta sa iti revii:

  1. Opreste timpul

Daca lucrezi foarte mult la calculator, este necesar sa oferi o pauza ochilor tai. Iar cel mai simplu mod de a face asta este sa te indepartezi de ecran, sa te uiti pe fereastra, sa inchizi ochii pentru scurt timp sau sa ii masezi.

  1. Respira adanc

Ce poate fi mai util pentru tine decat sa faci un exercitiu de respiratie, pe care vei ajunge sa il folosesti in multe cazuri; respira profund pe nas timp de 3-5 secunde, apoi expira pe gura aceeasi perioada de timp. Repeta de cateva ori si vei simti in scurt timp ca ai reusit sa te relaxezi.

  1. Pui de somn

Eficienta la locul de munca poate fi crecuta cu ajutorul unui pui de somn, de 15 minute. Iar pauza de masa poate fi momentul potrivit. Alege un loc confortabil si linistit si incearca sa adormi. Nu trebuie sa devii frustrat daca nu vei reusi la inceput sa adormi sau sa te trezesti. Pune alarma telefonului dupa 15-20 minute si vei scapa de aceasta grija.

  1. Rutina

Rutina nu este plictisitoare, ci te ajuta sa iti stabilesti anumite obiective care iti usureaza munca. Un post it colorat este o idee foarte buna, deoarece iti poate atrage atentia asupra unui task important. Poti folosi si etichete de la OfficeDirect pentru a tine mereu dosarele in ordine. De exemplu, in fiecare pauza bea apa, iar in acest fel vei ramane si hidratat. Sau poti integra anumite exercitii fizice in program.

  1. Ia pauze ca fumatorii

Fumatorii ies la aer in grupuri mici si discuta numeroase subiecte. Aceste pauze s-au dovedit a fi foarte stimulante si relaxante. Asta nu inseamna, bineinteles, sa incepi sa fumezi!

  1. Varietate

Schimba zilnic anumite lucruri, precum persoanele cu care mananci in pauza de pranz sau chiar locul. Daca iti cumperi mancarea de pranz, atunci incearca diverse preparate. Sau de ce nu, gateste impreuna cu colegii daca aveti posibilitatea.

  1. Blocajele sunt normale

Daca ai parte de un blocaj, trebuie sa stii ca este normal si poti alege sa mergi dupa o cafea, sa iesi la o scurta plimbare sau sa asculti melodia preferata. Alege sa faci ceea ce functioneaza pentru tine si blocajul va disparea in scurt timp.

  1. Munca e grea dupa pauza?

Dupa o pauza mai mare si o masa satioasa poate fi dificil sa iti gasesti puterea pentru a lucra. De aceea, daca inainte de pauza lucrezi la un proiect, nu il finaliza niciodata inainte de pauza de pranz. In acest fel, vei stii de unde sa incepi si ca nu mai este mult pana termini.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.