8 lucruri pe care nu le știai despre cum s-a schimbat lumea în ultimii 20 de ani

Cum s-a schimbat Pământul în ultimii 20 de ani. Foto: Shutterstock
Cum s-a schimbat Pământul în ultimii 20 de ani. Foto: Shutterstock

Știrile pe care le urmărim zilnic ne oferă o imagine de moment a lumii și pierd din vedere imaginea de ansamblu. Din fericire, există diferite rapoarte și statistici care să ne amintească unde ne aflăm astăzi, în raport cu trecutul.

Un exemplu sunt datele furnizate de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), care analizează principalele schimbări înregistrate în ultimele două decenii, la nivel mondial.

Iată câteva dintre cele mai interesante informații:

  1. Ultimele date arată că numărul locuitorilor globului este în acest moment de aproape 7,6 miliarde de persoane, cu două miliarde mai mult decât în urmă cu 20 de ani. Creșterea populației are însă un ritm mai lent acum, comparativ cu alte decenii.
  1. Cu toate că multe țări se confruntă cu problema îmbătrânirii demografice, printre care și România, unde, potrivit datelor INS, se observă o accentuare a fenomenului de la un an, la altul, la nivel mondial, există în acest moment cel mai mare număr de persoane tinere pe care l-a înregistrat omenirea vreodată.
  1. Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă s-a redus la jumătate, dacă facem o comparație cu situația înregistrată cu 20 de ani în urmă. Cu toate acestea, inegalitatea socială și economică este în creștere, în prezent.
  1. Planeta devine tot mai urbană, mai mult de jumătate din populația ei locuind acum în orașe.
  1. Asistăm la o adevărată revoluție tehnologică astăzi, când se vorbește deja despre inteligența artificială, în timp ce în urmă cu 20 de ani, telefoanele mobile erau rar folosite. O schimbare interesantă se observă și în România, care a devenit un adevărat hub pentru industria IT și industriile creative și care înregistrează una dintre cele mai bune viteze de internet. De altfel, unii investitori de la noi se arată optimiști privind dezvoltarea viitoare a țării, un exemplu fiind Liviu Tudor, care compară situația țării noastre cu cea a Poloniei.
  1. Fenomenul de migrație a populației este în continuă creștere, lucru pe care l-am putut observa cu toții în ultimii ani. Nu este însă vorba doar despre cei care caută să se salveze din fața războiului, ci în primul rând despre persoane aflate în căutare de oportunități. Migrația duce la dezvoltarea anumitor zone și comunități, dar poate avea și efecte adverse, în special în cazul femeilor și copiilor – două categorii care sunt astfel mai expuse abuzurilor și discriminării.
  1. Numărul copiilor care urmează o școală este cel mai mare înregistrat vreodată, la nivel mondial. Același lucru poate fi spus și despre numărul fetelor care au acces la educație. Cu toate acestea, inegalitatea de gen există încă în numeroase țări, cu consecințe asupra modului în care este gândit sistemul educațional.
  2. Obiceiurile noastre alimentare s-au schimbat major. În 1997, nu exista atât de multă informație despre E-uri, pericolele ascunse în zahăr, colesterolul rău, super alimente și importanța conceptului de slow food.

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.