Deși cultura de cartofi nu este pretențioasă, multe greșeli comune pot reduce semnificativ productivitatea și calitatea recoltei. Alegerea terenului nepotrivit, fertilizarea necorespunzătoare, protecția ineficientă împotriva bolilor, buruienilor, dăunătorilor și recoltarea timpurie sunt doar câteva dintre acestea.
Descoperă în cele ce urmează mai multe detalii despre greșelile pe care și fermierii experimentați le fac, și ce poți face ca tu să le eviți.
1. Alegerea greșită a terenului pe care cultivi cartofii
Greșeala: Cartofii preferă solurile revene, pe care se cultivă mai multe tipuri de plante, iar alegerea unui teren alcalin, sărac în nutrienți, pentru cultivarea lor poate duce la probleme semnificative precum dezvoltarea neuniformă a tuberculilor, susceptibilitatea crescută la boli și implicit scăderea randamentului culturii.
Soluția: Se impune o rotație a culturii de cartof de 2-4 ani cu alte culturi premergătoare, precum grâul, orzul, ovăzul sau porumbul, și plantarea culturii pe terenuri lutoase, ușor acide, cu drenaj bun, care permit aerisirea rădăcinilor.
2. Lumină și umiditate insuficiente
Greșeala: Plantarea culturii de cartof la o temperatură și umiditate din sol nepotrivite și alegerea unui loc umbros, care nu permite pătrunderea luminii pe durata întregii zile, pot duce la dezvoltarea necorespunzătoare a plantelor.
Soluția: Plantarea cartofilor într-o zonă în care pot beneficia de lumină solară întreaga zi, la o temperatură din sol de peste 5-6°C și la o adâncime de 10 cm în solul zvântat. Și, având în vedere că planta de cartof are cerințe mari de apă pe întreaga perioadă de vegetație, trebuie menținută o umiditate optimă în sol între 250 și 390 mm precipitații. În ceea ce privește umiditatea aerului, aceasta ar trebui să se situeze undeva la 75-80% pentru o cultura de cartofi profitabilă.
3. Fertilizarea necorespunzătoare
Greșeala: Fertilizarea necorespunzătoare a cartofilor, fie prin utilizarea fertilizanților nepotriviți, fie prin aplicare insuficientă sau excesivă, poate contribui la o dezvoltare neuniformă a plantelor și la o calitate inferioară a culturii.
Soluția: Cele mai recomandate îngrăşăminte chimice cu azot pentru cultura de cartofi sunt nitrocalcarul şi ureea pe solurile acide, și azotatul de amoniu şi ureea pe cele neutre. Acestea se aplică primăvara, la pregătirea solului pentru plantare, şi, din nou, la 10-35 zile după răsărire.
Un alt lucru util de știut aici este că, potrivit lucrării „Fitotehnie. Vol. II Plante tehnice tuberculifere și rădăcinoase”, Valeriu Tabără, 2005, pentru fiecare 1.000 kg tuberculi, necesarul de nutrienți este, în medie, de: 5-6 kg azot – N, 1,8-2,3 kg pentaoxid de fosfor – P2O5, 7-8 kg oxid de potasiu – K2O, 2,2 kg oxid de calciu – CaO şi 1,6 kg oxid de magneziu – MgO. Este important de menționat că, la cartoful timpuriu, consumul de elemente nutritive este aproape dublu.
4. Nerespectarea măsurilor de combatere a Gândacului din Colorado
Greșeala: Principalii dăunători din cultura cartofului sunt: nematozii (Globodera rostochiensis, Dithylenchus spp), viermii sârmă (Agriotes spp.), afidele (Aphis spp.) și Gândacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata). Acesta din urmă este unul dintre cei mai distructivi dăunători ai cartofilor, iar lipsa unor măsuri adecvate de combatere poate duce la defolieri severe, scăderea semnificativă a randamentului și chiar pierderea totală a culturii.
Soluția: Folosirea unor soluții inovatoare, cum este și insecticidul Alverde®,care are o eficacitate înaltă în combaterea dăunătorilor . În condiţii normale de infestare, produsul este capabil să controleze complet populaţia (generaţia) de dăunători instalată, printr-un singur tratament. În anumite condiţii de presiune severă şi continuă de atac, poate fi necesară o a doua aplicare, pentru a menţine un control complet.
5. Lipsa unei strategii integrate de combatere a bolilor și buruienilor
Greșeala: Pe lângă dăunătorii menționați mai sus, cultura de cartofi poate fi afectată și de boli și buruieni care pot scădea productivitatea culturii.
Dintre boli, alternarioza cartofului (Alternaria solani) și mana cartofului (Phytophtora infestans) sunt cele mai frecvente, aceasta din urmă fiind considerată a fi şi cea mai periculoasă, afectând culturile în mod special în anii ploioși. Pierderile pot ajunge și la compromiterea completă a culturii atunci când această boală nu este combătută la timp.
Și apariția, și creșterea rapidă a buruienilor pot produce mari pagube încă din primele faze de vegetație a culturii de cartofi.
Soluția:
Pentru combaterea buruienilor poți folosi Stomp® Aqua – un erbicid cu spectru larg de combatere a buruienilor care stopează direct dezvoltarea acestora.
6. Cartofii verzi
Greșeala: Expunerea îndelungată a cartofilor la soare, fie în câmp, fie în locurile de depozitare, duce la înverzirea cartofului deoarece determină formarea unor pigmenți verzi la suprafața acestora. Și temperatura din timpul expunerii la lumină contribuie la apariția acestui fenomen. Înverzirea este un răspuns enzimatic şi activitatea enzimatică creşte odată cu creşterea temperaturii.
Soluția: Chiar dacă nu există soluții pentru a trata cartofii deja înverziți, există metode de prevenire. Principala metodă de a preveni înverzirea cartofilor este ca aceștia să fie protejați de lumină, depozitându-i la întuneric. În ceea ce privește temperatura optimă de păstrare, aceasta este de 3-6°C pentru cei de consum și de 2-4°C pentru cei de sămânță.
În câmp, pentru evitarea înverzirii cartofilor se recomandă folosirea unor saci de culoare închisă sau acoperirea cartofilor cu folii opace care să împiedice pătrunderea luminii.
7. Recoltarea târzie sau timpurie
Greșeala: Recoltarea cartofilor prea devreme sau prea târziu poate duce la pierderi semnificative de calitate și cantitate. Recoltarea timpurie înseamnă că tuberculii nu sunt suficient de mari sau nu au dezvoltat coaja protectoare necesară, ceea ce îi face susceptibili la deteriorare și boli. Pe de altă parte, recoltarea târzie poate duce la deteriorarea tuberculilor din cauza înghețului, atacurilor dăunătorilor sau agenților patogeni.
Soluția: Cartoful se recoltează, de regulă, când tuberculii au peste 30 de grame și coaja se exfoliază ușor. Cartoful pentru consum de toamnă-iarnă şi cartoful pentru industrializare se recoltează la maturitate, când 2/3 din vrej este uscat, iar 1/3 are culoarea galbenă. De asemenea, este recomandată recoltarea pe sol uscat, în lipsa precipitaţiilor.
8. Depozitarea incorectă
Greșeala: Depozitarea incorectă a cartofilor poate duce la probleme precum încolțirea prematură, deshidratarea, apariția bolilor, precum și la schimbări nedorite ale texturii și gustului. Factori precum temperaturile neadecvate, umiditatea nepotrivită și expunerea la lumină contribuie la deteriorarea cartofilor în timpul depozitării.
Soluția: Pentru a evita consecințele menționate mai sus, cartofii trebuie păstrați în spații răcoroase, cu temperaturi de aproximativ 3-8°C.
În concluzie, succesul în cultivarea cartofilor depinde de evitarea unor greșeli comune care pot compromite sănătatea și productivitatea culturii. Prin alegerea corectă a terenului, asigurarea luminii și umidității necesare, aplicarea unei fertilizări adecvate și implementarea unor strategii eficiente de combatere a dăunătorilor, bolilor și buruienilor, poți obține și tu recolte bogate și de calitate superioară.
Sursă foto: Shutterstock
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: