8 afecțiuni care se regăsesc mai des la femei decât la bărbați

Foto: Shutterstock / Copyright: Nadino

Unele afecțiuni foarte grave tind să se regăsească mai des în cazul femeilor, decât în cel al bărbaților. Vorbim despre probleme de sănătate recunoscute la nivel public, și nu despre cazuri rare.

Motivele pentru care femeile sunt predispuse să sufere de aceste afecțiuni diferă de la caz la caz.

8 afecțiuni care se regăsesc mai des la femei decât la bărbați:

  1. Depresia

Este considerată una dintre marile afecțiuni ale vieții moderne și este văzută drept cea mai mare problemă care riscă să se dezvolte până în anul 2030, arată datele NHS. Femeile sunt mai predispuse în fața depresiei decât bărbații, arată studiile, care indică faptul că de două ori mai multe femei suferă de această problemă, spre deosebire de bărbați. Vorbim, desigur, despre cazuri investigate medical și documentate. Fiind și o problemă care afectează viața socială, depresia poate rămâne din punct de vedere statistic neacoperită în anumite cazuri în care persoanele care prezintă semnalmente ale depresiei nu caută ajutor de specialitate.

  1. Poliartrita reumatoidă

Potrivit acestor informații despre poliartrita reumatoidă, vorbim despre o boală autoimună, fără un istoric cunoscut, dar care afectează în mare parte femeile, și nu bărbații. Printre semnele principale ale apariției acestei boli putem enumera durerile articulare, umflarea articulațiilor, rigiditatea lor și pierderea funcției articulare.

  1. Oboseala cronică

Este o afecțiune care se regăsește de patru ori mai mult în cazul femeilor, decât în cel al bărbaților. Oboseala cronică vine pe fondul stresului și suprasolicitării fizice și mentale. De obicei, se reflectă prin pierderi de memorie, probleme mari cu somnul, chiar insomnii și dureri musculare extrem de deranjante.

  1. Scleroza multiplă

Peste două milioane de oameni suferă de această boală, care afectează în peste 60 la sută din cazuri femeile. Scleroza multiplă se manifestă prin amorțirea mușchilor, chiar paralizie și riscul pierderii vederii, iar semnele acestei afecțiuni încep să apară de multe ori încă de la vârsta a doua, între 20 și 40 de ani.

  1. Cancerul la sân

În ciuda cunoștințelor generale, cancerul la sân nu este o afecțiune exclusiv a femeilor, însă mult mai răspândită în această categorie. Statistic vorbind, pentru fiecare o sută de femei diagnosticate cu această afecțiune, un bărbat este și el diagnosticat cu cancer la sân.

  1. Alzheimer

Potrivit The Office of Disease Prevention and Health Promotion, mai bine de două treimi dintre americanii care sunt identificați cu această problemă sunt femei. Schimbările metabolice și hormonale care se produc la femei, odată cu înaintarea în vârstă ar reprezenta una dintre cauzele indicate de specialiști pentru care aceste indică femeile mai predispuse să sufere de Alzheimer.

7. Problemele cardiace

Este principala cauză de deces atât printre femei, cât și printre bărbați, însă rata mortalității după un atac cardiac este mai mare în cazul femeilor decât în cel al bărbaților. Experții recomandă 30 de minute de exerciții fizice de cinci ori pe săptămână și o dietă echilibrată pentru a putea reduce riscurile acestei probleme. De asemenea mai este necesar și un control regulat pentru nivelul de colesterol, tensiune și pentru diabet.

  1. Lupus

O boală autoimună cronică, lupusul se regăsește în 90% din cazuri printre femei și atacă țesutul sănătos, fie că vorbim despre organe, piele sau articulații.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Nadino

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.