71 de parlamentari cer construirea „Autostrăzii Unirii”

FOTO: stephendotcarter/Flickr
FOTO: stephendotcarter/Flickr

Un grup de 71 de parlamentari, din toate toate grupurile politice, cu excepția ALDE, a depus un proiect de lege prin care se aprobă construirea autostrăzii Iași-Târgu Mureș, „Autostrada Unirii”. Totodată, în document se critică întârzierile Guvernului, care nu face pași concreți în ceea ce privește acest obiectiv. În proiectul semnat de parlamentari se cere ca autostrada să fie gata în patru ani.

Proiectul a fost inițiat de parlamentarul Petru Movilă, deputat PMP de Iași și de deputatul PMP Marius Pascan, care reprezintă Mureșul.

„Prezenta lege aprobă executarea obiectivului de investiții Autostrada Iași – Târgu Mureș, denumită în continuare Autostrada Unirii. Obiectivul de investiții Autostrada Unii se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual ca această destinație, din credite externe și din fonduri europene disponibile în cadrul exercițiului financiar multianual 2014 – 2020. (…)

Cuantificăm zece ani de studii și zeci de milioane de euro cheltuite pe studii de fezabilitate, studii care zac neatinse prin sertare. Oricât de mult are nevoie România de o autostradă de legătură între Moldova și Transilvania, acțiunile Guvernului denotă o totală lipsă de strategie și direcție”, se spune în expunerea de motive.

Între-un interviu pentru Agerpres.ro, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ștefan Ioniță, a declarat, referindu-se la autostrada dintre Iași și Târgu Mureș, că se analizează posibilitatea găsirii „unor soluții fezabile pe documentațiile realizate la nivelul anului 2011”.

În ceea ce privește anul acesta, România ar putea avea, până la sfârșitul lui 2017, 90 de kilometri noi de autostradă, la care se pot adăuga circa 45 de kilometri de variante de ocolire, în timp ce aproximativ 250 de kilometri vor însemna drumuri reabilitate și îmbunătățite.

FOTO: stephendotcarter/Flickr

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.