Firmele care apreciază munca depusă de angajați le pot acorda tuturor sau celor mai merituoși dintre aceștia diverse bonificații. În acest articol, explicăm ce bonusuri poate pune la bătaie un angajator.
1. Tichete de masă
Tichetele de masă au valori cuprinse între 9,57 și 15 lei, iar angajatorii au un mare avantaj la calcularea impozitului aferent acestor bani. Puteți afla mai multe despre ce impozit se plătește pentru aceste sume în bonuri de masă AICI.
2. Tichete cadou și tichete de creșă
Legislația prevede că angajatorii pot acorda tichete cadou, iar acestea sunt deductibile la calculul impozitului pe profit în limita unei cote de 5%.
În ceea ce îi privește pe salariați, tichetele cadou sunt neimpozabile dacă NU depășesc valoarea de 150 de lei. Dacă suma acordată este mai mare, diferența dintre suma totală și 150 de lei va fi considerată venit și impozitată în consecință.
Valoarea lunară a tichetelor de creşă este 440 lei. Suma poate fi modificată de stat semestrial.
3. Salariul 13
Bugetarii au avut acest drept printr-o lege intrată în vigoare în 2009, dar abrogată destul de rapid, în 2010. În mediul privat, însă, al 13-lea salariu este deseori folosită drept formă de a le arăta angajaților că firma merge bine și că munca depusă de ei a dus la rezultate excelente în acel an. De regulă, acest al 13-lea salariu este acordat în decembrie, înainte de sărbători.
4. Prima de vacanță
Această primă este identică unei prime salariale, fiind impozabilă în luna în care este plătită.
5. Participarea angajaților la profit
Este o formă de recompensare practicată deseori în asigurări, de exemplu, pentru a motiva în plus angajatul. Astfel, pe lângă salariul prevăzut în contractul individual de muncă, angajatorul primește și o parte din profitul generat de activitatea sa. Venitul este impozabil.
6. Diverse ajutoare pentru angajat care NU se impozitează
Nu se impozitează ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă;
7. Diverse ajutoare pentru angajat care se impozitează
Angajatorul poate oferi și împrumuturi nerambursabile, mașină și telefon de serviciu, însă aceste sume sunt asimilate veniturilor din salarii, fiind impozitate.
Dacă doriți să calculați exact venitul brut aferent unui anumit salariu net vă sfătuim să folosiți acest site.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: