Bazele unei vieți sănătoase și fericite încep devreme. Insuflarea unor obiceiuri sănătoase la copii este vitală pentru starea lor de bine, pe termen scurt și lung. Prin stabilirea unei fundații puternice de alegeri sănătoase, copiii pot dezvolta o apreciere pe viață a îngrijirii propriului corp și a propriei minți. Să vedem care sunt obiceiurile sănătoase recomandate pentru copii.
- O alimentație echilibrată
O alimentație echilibrată, sănătoasă și variată începe din primii ani. Introdu treptat alimente noi, fie ele legume, pește sau fructe exotice. Poți face un joc, precum ordonarea fructelor și/sau a legumelor în funcție de culorile curcubeului. Apoi, fiecare, atât adulții, cât și copiii, va încerca un fruct de o anumită culoare.
De asemenea, puteți găti împreună, pentru ca puștiul să vadă ce intră în preparatul de la masă. Încurajează și gustările sănătoase, precum fructe, legume, iaurt, nuci, semințe în locul snacks-urilor din comerț.
- Hidratarea
Copiii (dar și adulții) trebuie să se hidrateze pentru a fi sănătoși. Iată care sunt recomandările de hidratare pentru copii:
- Copiii de 1-2 ani – 1-4 căni de apă pe zi (o cană are 250 ml);
- Copiii de 2-5 ani – 1-5 căni de apă pe zi;
- 5-8 ani – 5 căni de apă pe zi;
- 9-13 ani – 5-6 căni de apă pe zi;
- 14-18 ani – 6-8 căni de apă pe zi.
Dacă ai un copil care face sport sau este foarte activ, poate bea și mai multă apă. Poți încuraja hidratarea dacă îi pui apa într-o sticlă sau într-un termos viu colorat, cu personajele sale preferate din desenele animate.
În copilărie, apa este implicată în menținerea sănătății articulațiilor, a dezvoltării oaselor și pentru a avea dinți și o circulație sanguină bună. De asemenea, hidratarea optimă ajută la echilibrarea stării de spirit. Pentru a te asigura că ai mereu acces la apă curată și purificată, îți poți face un abonament dozator de apa Bucuresti.
- Mișcarea
Copiilor le place mișcarea și chiar este indicată activitatea fizică, pentru a încuraja dezvoltarea armonioasă a oaselor și a mușchilor. Joaca liberă sau practicarea unui sport reprezintă principalele activități fizice în copilărie.
Dacă piciul este interesat de muzică, îl poți înscrie la un curs de dans. Plimbarea cățelului alături de un adult, drumurile în parc, chiar și yoga sunt activități fizice potrivite pentru un copil.
- Lectura
Cititul contribuie în mod deosebit la dezvoltarea cognitivă a copilului. Prin încurajarea lecturii, contribui la îmbunătățirea concentrării și stimularea imaginației. Un mod simplu de a stimula plăcerea pentru lectură este să îi citești tu, încă de când este bebeluș.
Chiar și de la această vârstă fragedă încep să se formeze conexiuni neuronale, conexiuni care contribuie la dezvoltarea limbajului. Nu face din lectură o sarcină, ci lasă copilul să citească acele cărți care îi aduc bucurie.
- Un somn suficient
Un somn regulat și îndestulător este foarte important pentru un copil. Odihna îl ajută să aibă energie, bună dispoziție și rezultate mai bune la școală. Încurajează copilul să aibă o rutină de somn, fără gadgeturi. Eventual poate citi o carte de povești. Iată câte ore ar trebui să doarmă un copil, în funcție de vârstă:
- 4-12 luni – 12-16 ore, inclusiv somnul de peste zi;
- 1-2 ani – 11-14 ore, inclusiv somnul de peste zi;
- 3-5 ani – 10-13 ore, inclusiv somnul de peste zi;
- 6-12 ani – 9-12 ore;
- 13-18 ani – 8-10 ore.
- Igiena personală
O igienă bine pusă la punct este și ea la baza sănătății de mai târziu. Deși joaca pe afară face parte din copilărie, spălarea ulterioară previne mai multe probleme de sănătate. Între 3 și 5 ani, încurajează spălarea mâinilor și a dinților, iar de la 7-8 ani se poate spăla singur și pe corp.
- Limitarea timpului în fața ecranelor
Academia Americană de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului recomandă evitarea expunerii copilului la ecrane, cu excepția apelurilor video cu persoane apropiate (doar când este necesar) înainte de vârsta de 18 luni.
Ulterior, aceeași instituție recomandă evitarea ecranelor la masă sau pentru a calma copilului mofturos. Încurajează activitățile manuale, precum modelarea de plastilină, gătitul sau practicarea unui sport. De asemenea, trebuie să ții cont și de faptul că rețelele sociale au un impact major asupra stimei de sine a unui copil.
Cultivarea obiceiurilor sănătoase în copilărie este, de fapt, o preocupare pentru viitorul și bunăstarea copilului. Prioritizarea alimentației sănătoase și hidratării, a mișcării, a odihnei și a sănătății psihice, încurajează copilul să aibă o bază stabilă pentru dezvoltarea viitorului adult.
Sursa foto: Shutterstock
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: