7 mituri despre diete pe care trebuie să le „dai jos” ca să slăbești cu adevărat

dietă cântar
Foto: sisdahgoldenhair / pixabay.com

„Cum slăbești 5 kilograme într-o săptămână”, „Dieta cu apă topește 10 kilograme în 3 săptămâni”, „Dieta cu lămâie: slăbeşte 4 kg într-o săptămână!” sau „Slăbește în timp ce mănânci cât vrei” sunt doar câteva dintre dietele și metodele de slăbit pe care le găsești pe internet atunci când cauți informații despre cum să slăbești.

Există atât de multe sfaturi în mediul online, însă calitatea lor diferă extrem de mult și poate fi dificil de stabilit care merită să fie crezute și care nu.

Din acest motiv, Institutul Național pentru Diabet și Boli Digestive și Renale din SUA a alcătuit o listă de mituri legate de alimentație și diete. Ghidul furnizează și sfaturi bazate pe informații corecte.

1. Mit: Dietele fade mă ajută să slăbesc și să nu mă îngraș.

Fapt: Dietele fade, fără gust, nu sunt cea mai bună metodă de a slăbi. Adesea, aceste diete promit rezultate foarte rapide dacă reduci drastic cantitatea de mâncare sau dacă eviți anumite tipuri de alimente. Unele astfel de diete s-ar putea să te ajute să slăbești la început, însă în realitate ele sunt foarte dificil de urmat. Cei mai mulți oameni se plictisesc de ele și se îngrașă la loc.

Dietele fade pot fi și nesănătoase. Este posibil ca ele să nu furnizeze organismului toți nutrienții de care are nevoie. De asemenea, dacă pierzi mai mult de 1,3 kilograme odată la 7 zile, timp de mai multe săptămâni, crește riscul de a dezvolta pietre la vezica urinară, care sunt dureros de eliminat. Cei care nu mănâncă mai mult de 800 de calorii pe zi un timp îndelungat riscă să aibă probleme cu inima.

Sfat: Cercetările sugerează că o metodă sănătoasă de a slăbi presupune combinarea unei diete cu un conținut redus de calorii cu activitate fizică, astfel încât persoana respectivă să slăbească între 0,2 și 1 kilogram pe săptămână.

Mănâncă porții mai mici și introdu exercițiile fizice în rutina ta zilnică. De asemenea, aceste obiceiuri sănătoase pot reduce riscul apariției bolilor de inimă, a tensiunii arteriale ridicate și a diabetului de tip 2.

Calorii omletă 2 ouă

2. Mit: Produsele pe bază de cereale precum pâinea, pastele și orezul îngrașă. Ar trebui să le evit atunci când încerc să slăbesc.

Fapt: În categoria produselor pe bază de cereale intră alimentele făcute din grâu, orez, ovăz, mălai, orz etc. Cerealele se împart la rândul lor în două grupe: cereale integrale și cereale rafinate. Cerealele integrale conțin bobul integral, acesta fiind alcătuit din înveliș, germen și endosperm (țesut vegetal în care se înmagazinează substanțele de rezervă necesare creșterii plantei). Exemple de cereale integrale: orezul brun, pâinea integrală, cereale integrale, paste integrale.

În schimb, cerealele rafinate au fost măcinate, proces în care au fost eliminate învelișul și germenul bobului. Acest proces se face pentru a le conferi cerealelor o textură mai fină și pentru a le crește termenul de valabilitate; totodată, prin acest proces se pierd o parte din fibre, din fier și din vitaminele B.

Câte calorii are o banană

Este posibil ca persoanele care mănâncă cereale integrale ca parte dintr-o dietă sănătoasă să își scadă riscul de a se îmbolnăvi de unele boli cronice. În SUA, recomandarea autorităților din domeniul sănătății este ca jumătate din cerealele consumate de o persoană într-o zi să fie cereale integrale. De exemplu, poți înlocui o parte din pâinea albă cu pâine integrală, iar orezul alb cu orez brun.

Sfat: Pentru a slăbi, redu numărul de calorii pe care îl consumi și crește activitatea fizică pe care o depui în fiecare zi. Creează-ți un plan de alimentație sănătos, care să conțină o combinație de fructe, legume, cereale integrale, mâncăruri bogate în proteine și lactate sărace în grăsimi. De asemenea, limitează grăsimile saturate, zahărul și sarea. Consumă alimente care au proteine, dar care sunt sărace în grăsimi: fasole, ouă, pește, carne slabă, carne de pasăre, nuci.

Câte calorii are o felie de pâine

3. Mit: Unii oameni pot să mănânce oricât de mult doresc și tot slăbesc.

Fapt: Pentru a slăbi, trebuie să arzi mai multe calorii decât mănânci. Unii oameni par să slăbească deși mănâncă oricât de mult vor. În realitate însă, și acele persoane trebuie, ca toți ceilalți, să consume mai multă energie decât „înmagazinează” prin mâncare dacă vor să slăbească.

Mai mulți factori precum vârsta, genele, medicamentele pe care le iei sau stilul de viață îți pot afecta greutatea.

Sfat: Atunci când vrei să slăbești, poți să mănânci în continuare mâncărurile preferate ca parte dintr-un plan de alimentație sănătos. Însă trebuie să fii atent la numărul total de calorii pe care îl furnizezi corpului tău. O soluție este să reduci porțiile și să schimbi modul în care gătești anumite alimente. Exemple: poți să coci ceva la cuptor în loc să prăjești; folosește lapte sărac în grăsimi în loc de frișcă; ai grijă ca jumătate din mâncarea pe care o ai în farfurie la o masă să fie legume și fructe.

4. Mit: Produsele fast food sunt mereu o soluție nesănătoasă și nu ar trebui să le mănânc atunci când țin o dietă.

Fapt: Multe produse de tip fast food te pot îngrășa. Totuși, dacă mănânci la un fast food, alege-ți meniul cu atenție: alege mâncăruri care sunt bogate în nutrienți, sărace în calorii și care vin în porții mici.

Sfat: Pentru a face alegeri sănătoase, verifică informațiile nutriționale. Încearcă aceste trucuri:

* Evită mâncărurile „combo”, care tind să aibă mai multe calorii decât ai nevoie la o masă
* La desert, mănâncă fructe proaspete sau iaurt fără grăsimi
* Limitează topping-urile care sunt bogate în grăsimi și în calorii (maioneză, sos tartar, brânză)
* Alege produse coapte sau gătite la aburi în loc de produse prăjite
* Bea apă sau lapte sărac în grăsimi în loc de suc

5. Mit: Am să slăbesc dacă sar peste mese.

Fapt: În realitate, dacă sari peste mese îți va fi și mai foame și vei tinde să mănânci mai mult decât mănânci de obicei la următoarea masă.

Sfat: Alege mâncăruri și gustări care includ o varietate de alimente sănătoase.

* Pentru un mic dejun rapid, mănâncă fulgi de ovăz cu lapte sărac în grăsimi.
* Pregătește-ți de seara prânzul pentru a doua zi pe care să îl iei la serviciu. Așa nu va trebui să îl faci în grabă sau să pleci fără unul.
* Pentru o gustare sănătoasă, combină un iaurt sărac în grăsimi cu biscuiți din făină integrală, cu legume și cu humus.

6. Mit: Carnea nu este bună pentru sănătate și mă va face să slăbesc mai greu.

Fapt: Poți să incluzi carne slabă în cantități mici în alimentația ta, chiar dacă vrei să slăbești. Carnea de pui, de porc, de pește și carnea roșie conțin colesterol și grăsimi saturate, însă ele conțin și nutrienți importanți precum fier, proteine și zinc.

Sfat: Alege bucăți de carne care sunt sărace în grăsimi. De asemenea, taie toate părțile din grăsime pe care le vezi. Exemple de carne slabă: pieptul de pui, mușchiul de porc, medalionul de vită sau carnea ușoară de vită. De asemenea, porțiile nu trebuie să fie mari. Încearcă să mănânci carne în porții de maximum 85 de grame.

7. Mit: Produsele lactate îngrașă și nu sunt sănătoase.

Fapt: Produsele lactate furnizează proteine care ajută la construirea mușchilor și la funcționarea organelor. De asemenea, ele oferă calciu care întărește oasele. Cele mai multe produse din lapte și unele iaurturi au vitamina D adăugată pentru a ajuta organismul să utilizeze calciul.

Produsele lactate sărace în grăsimi sunt la fel de sănătoase precum cele bogate în grăsimi, doar că au mai puține calorii.

Sfat: În SUA, autoritățile din domeniul sănătății recomandă ca o persoană să consume zilnic 3 pahare de lapte (sau de produse lactate) sărace în grăsimi sau fără grăsimi. Aici intră și unele produse din soia care sunt „întărite” cu vitamine. Dacă ai intoleranță la lactoză (zahărul din produsele lactate), alege produse fără lactoză sau alte produse și băuturi care au calciu și vitamina D.

Foto: sisdahgoldenhair / pixabay.com

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Noi medicamente au ucis cancerul de sân în 11 zile. Unele femei ar putea să nu mai facă chimioterapie
O nouă terapie anti-cancer dă rezultate „fără precedent”. 90% dintre pacienți s-au vindecat
Locuri de muncă în străinătate, pentru femei şi bărbaţi. Salarii bune, cazare asigurată