7 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să îți cumperi un apartament

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: goodluz

Achiziția unui apartament poate fi un proces care durează mult și îți va necesita atenția totală. Fiecare detaliu neobservat la timp se poate transforma atât într-o problemă pentru stilul de viață cu care ești obișnuit, dar și pentru costurile lunare.

7 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să îți cumperi un apartament:

  1. Locația

Verifică în primul rând dacă proprietatea care te interesează se află la o distanță rezonabilă de zonele tale de interes, precum magazinele, centrul orașului, transportul public, parcuri, spital, școli, locul de munca, sala de sport. Locația te poate ajuta să salvezi zilnic zeci de minute sau chiar ore pe care altfel le-ai pierde pe drum. Acesta este și motivul pentru care de fiecare dată când vei începe căutările pentru o casă, trebuie să verifici întâi cele mai bune apartamente în locații centrale, iar de acolo să mergi în zonele pe care le consideri mai apropiate de opțiunile tale.

  1. Siguranța

Siguranța ta și a familiei tale trebuie să fie mereu una dintre prioritățile care vor dicta în decizia de a cumpăra o locuință. Tocmai din acest motiv va trebui să fii foarte atent la anumite detalii, precum zona în care se află apartamentul, dacă există interfon, portar, parcare cu camere de supraveghere și dacă mediul pare cu adevărat sigur. În 2015, sociologii de la Departamentul de Sociologie din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative au realizat în București o hartă a zonelor în funcție de nivelul de siguranță. Potrivit Gândul, pe primele locuri s-au aflat cartierele Floreasca, Primăverii, Herăstrău, Aviației și Băneasa, pentru ca zonele considerate mai puțin sigure să se afle în cartierele Rahova și Ferentari.

  1. Cât de gălăgios este cartierul

Unele cartiere pline de viață, terase și cluburi pot fi foarte atractive la prima vedere, gândindu-te că vei fi mereu aproape de locuri excelente în care te poți vedea cu prietenii. Ceea ce îți poate scăpa din vedere este modul în care un astfel de cartier agitat îți poate rupe ritmul de viață și îți poate strica nivelul de confort cu care ești obișnuit. Dacă blocul este la o șosea principală, există riscul ca pe timpul zilei să fie mereu agitație și gălăgie provocată de mașini și mijloacele de transport în comun, iar nivelul de poluare să fie mai ridicat. În plus, prezența barurilor și teraselor ar putea reprezenta o problemă importantă pe timpul nopții, în ceea ce privește odihna.

  1. Vechimea apartamentului

Apartamentele vechi vin de obicei cu o arhitectură deosebită, dar și cu riscuri importante, mai ales dacă se află în clădiri care nu au fost consolidate. Tocmai de aceea, înainte de a te decide, consultă-te cu un consultant imobiliar și cu un arhitect și verifică hidroizolația, parchetul, gresia și faianța, tâmplăria, izolația termică, instalația sanitară, electrică şi termică, funcționalitatea aerului condiționat, liftul și subsolul clădirii.

  1. Vederea

Existența unui balcon este importantă, însă la fel de importantă este și vederea apartamentului. Dacă fațada apartamentului tău este blocată de un alt bloc, înseamnă că locuința va fi expusă extrem de puțin luminii naturale, ceea ce poate fi o problemă.

  1. Cât costă întreținerea apartamentului

Unele locuințe necesită un cost mult mai mare din punct de vedere al întreținerii. Înainte de a cumpăra un apartament, ia în calcul modificările necesare pentru o eficiență energetică mai bună, precum instalarea unei centrale sau schimbarea geamurilor și ușilor.

  1. Locuri de parcare

Nu toate apartamentele noi vin cu locuri de parcare incluse. De multe ori te poți trezi în situația în care ești nevoit să parchezi mașina la distanță de locuință, în locuri destinate altui scop. Dacă ai un venit de minimum 150.000 de euro sau dorești sa achiziționezi un apartament în scop investițional, verifică disponibilitatea locurilor de parcare, a curților interioare sau a garajelor subterane și alege o locuință de lux, unde vei avea asigurat acest aspect.   

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: goodluz

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.