60 de liceeni excepționali au pornit în aventura antreprenoriatului

excepționalii școala de valori
Proiectul Excepționalii. Foto: Școala de Valori

Școala de Valori a antrenat 60 de liceeni din toată țara pentru a deveni antreprenori, în cadrul proiectului Excepționalii – ediția 2019, care a avut loc în perioada 20-25 aprilie, la București.

Proiectul Excepționalii a ajuns la a VI-a ediție, fiind printre cele mai îndelungate proiecte ale ONG-ului Școala de Valori. Este contextul în care se reunesc unele dintre cele mai strălucite minți ale noii generații, fiind implicați tineri cu rezultate academice extraordinare, dar și tineri care își dedică zeci de ore în activități de voluntariat sau dezvoltând proiecte care schimbă în bine comunitățile din care provin.

Programul este dedicat adolescenților cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani.

Anul acesta, misiunea organizatorilor a fost aceea de a dezvolta spiritul antreprenorial al participanților, care au fost susținuți să creeze ei înșiși proiecte în comunitățile din care
provin, aplicând practic informațiile primite în cadrul atelierelor și al experiențelor inspiraționale.

Pentru o perspectivă de 360°, tinerii au avut parte de un context efervescent, care a integrat:

– Ateliere de dezvoltare personală. Timp de 3 zile, cei 60 de liceeni au învățat cum să planifice, să construiască și să gestioneze un proiect de succes într-o comunitate. Au deprins și alte cunoștințe utile, cum ar fi comunicare, lucru în echipă, inteligență emoțională, gândire critică, luarea deciziilor etc.

– Vizite în companii. Mai multe organizații de succes din București i-au primit în vizită pe tineri, astfel încât aceștia au simțit “pulsul” vieții de companie și au înțeles ce oportunități există în business și pe piața muncii.

– Inspiration Day. În cadrul Inspiration Day, liceenii au cunoscut și s-au lăsat inspirați de oameni-model, cu experiență și succes în domenii diverse.

excepționalii școala de valori
Proiectul Excepționalii. Foto: Școala de Valori

Ulterior, tinerii au participat la discuții de grup în cadrul cărora au fost abordate diverse teme conexe antreprenoriatului: transformarea digitală, business și implicare civică, business în relațiile internaționale, cum faci un business din povești, cum pornești un business tech, ce presupune un proces de mentorat și care este impactul modelelor, cum poate fi încurajat antreprenoriatului de timpuriu?

Împărțiți pe echipe, cu susținerea mentorilor din Școala de Valori, adolescenții excepționali vor planifica și organiza proiecte de impact în comunitățile proprii, utilizând know-how-ul acumulat în aceste zile.

Ei vor învăța să-și vândă ideile și să atragă fonduri pentru a le implementa, aducând schimbarea în comunitățile lor.

Mai multe detalii despre proiect și despre edițiile anterioare se găsesc pe site-ul www.exceptionalii.ro.

Şcoala de Valori este o organizaţie non-guvernamentală modernă a cărei viziune este transformarea României într-o societate bazată pe valori. În toate ”viitorurile” posibile, vor avea succes aceia care își explorează potențialul și învață să se auto-depășească, colaborează cu celelalte generații și caută activ oportunități pentru a contribui la transformarea unei societăți care oferă bunăstare generațiilor prezente și următoare, consideră membrii Școlii de Valori.

Accentul pus pe dezvoltarea caracterului, personalității și spiritului, precum și pe civismul activ dezvoltă limbajul valorilor, introduce vocabularul etic, îmbunătățește inteligența emoțională, consolidează relațiile inter-umane, induce noțiunea de coeziune socială și favorizează crearea unei culturi bazată pe valori sănătoase. Altfel spus, toate acestea contribuie pozitiv la lumea interioară a gândurilor, sentimentelor, senzațiilor și emoțiilor indivizilor care au parte de acest tip de educație, iar comunitatea pe care o facilitează devine mai reflexivă, agilă și armonioasă, mai apreciază reprezentanții ONG-ului.