6 trucuri să îți protejezi grădina în fața caniculei

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: NinaMalyna

Pentru că ne apropiem de vară, este momentul perfect să începi să-ți iei primele măsuri de protecție pentru grădina ta. Canicula poate fi extrem de dăunătoare pentru orice grădină, fie că este compusă din flori decorative, gazon pentru relaxare sau chiar legume și pomi fructiferi.

Cum valurile de căldură sunt mereu imprevizibile și pot dura chiar și zile întregi la rând cu temperaturi mult peste media normală a perioadei, este extrem de important să ai mereu la îndemână cele mai utile și eficiente soluții.

6 trucuri să îți protejezi grădina în fața caniculei:

  1. Mărește cantitatea de apă

Pentru a te asigura că plantele din grădina ta pot supraviețui perioadelor extrem de călduroase, pe timpul caniculei trebuie să mărești cantitatea de apă cu care îți uzi grădina și să te asiguri că o faci la timpul potrivit. Ca să eviți opărirea plantelor, acestea trebuie udate la începutul zilei, înainte ca arșița să lovească. Pentru a simplifica acest proces, poți apela la hidrofoare. Dotate cu presostat, acestea pot regla presiunea pentru aspersoarele pe care le ai montate în grădină.

  1. Asigură-le mai multă umbră

O alta metodă eficientă pentru protejarea plantelor din grădină pe timp de vară, în zilele extrem de călduroase, este montarea unor umbrare care să le ferească de razele soarelui. De asemenea, un strat de mulci poate fi de ajutor pentru menținerea umezelii. Poți folosi pentru mulci scoarța de copaci, iarba tăiată, resturi vegetale, paie sau frunze. Pentru plantele cu rădăcini scurte, montarea unor suporturi pentru a le ține la umbră ar putea fi utilă. Astfel, acestea nu se vor mai usca.

  1. Mută plantele care stau în ghivece

Plantele mici care au fost puse în ghivece ar trebui mutate în locuri ferite de razele arzătoare ale soarelui, pentru a fi mai bine protejate.

  1. Folosește plante rezistente la caniculă

Deși nu sunt la fel de spectaculoase, plante precum macul de câmp, iarba fluturilor, coada șoricelului sau floarea păianjen pot reprezenta câteva alegeri mai eficiente pentru perioada de vară. Acestea sunt mult mai rezistente în fața valurilor de căldură și astfel nu trebuie să te mai temi că temperaturile ridicate îți vor distruge grădina. De asemenea, poți apela la floarea soarelui, vița de vie, rozmarinul, iasomia, nalba de grădină sau mușcata, care se comportă excelent în fața căldurii.

  1. Nu uda legumele direct, ci solul din jurul lor

Iată un aspect foarte important atunci când vrei să uzi legumele din grădină. Doar solul ar trebui udat, nu și legumele în sine, deoarece frunzele lor ar putea să se ofilească. Mai mult, dacă sunt lăsate cu apă peste noapte, frunzele bolnave pot dezvolta mucegai.

  1. Cantitatea de apă trebuie să fie calculată cu exactitate

Când e foarte cald afară, plantele trebuie udate mult, dar nu foarte mult, pentru că ar putea avea de suferit. Prea multă apă va împiedica rădăcina să mai respire și te poți trezi cu plante ofilite în grădină. În această situație, “prea mult” este la fel de greșit precum “deloc”, iar grădina pentru care ai muncit atât de mult se poate distruge extrem de repede din cauza unei neatenții.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: NinaMalyna

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.