6 situații în care trebuie să duci pisica de urgență la medicul veterinar

Medicul veterinar poate fi de mare folos în situațiile critice pentru animalul tău de companie. Un medic veterinar poate identifica animalul bolnav foarte devreme dacă e consultat la timp, se poate chema un medic veterinar la domiciliu în cazurile importante, deși la pisicuțe în general nu este nevoie pentru că ele sunt mai ușor de transportat, însă în cazul animalelor mai mari e o soluție de mare ajutor.

Important e să stabiliți încă de la început o legătură cu un medic veterinar sau cu un anumit cabinet care vă e la îndemână, să știți programul de funcționare al acestuia, prețurile și condițiile, și să aveți la îndemână și un număr de telefon pentru urgențe.

Vă vom prezența câteva situații în care încă de la primele semne o pisică ar trebui dusă la veterinar pentru ca starea ei de sănătate să fie una cât mai bună.

1 Pisica bea multă apă, încontinuu

Dacă observi că bolul cu apă al pisicii se golește des, ar putea fi semnele unui diabet sau al unor probleme cu rinichii. Trecerea de la hrană uscată la cea umedă poate da și ea această manifestare, dar și o temperatură ridicată cum e vara poate da sete excesivă.

Alte cauze pot fi insuficientă renală, diabet, hemoragii cronice, stări posthemoragice, infecții uterine.

2 Pisica salivează puternic

Dacă observați că pisica salivează abundent, acest lucru poate fi cauzat de stresul din mediul înconjurător, dar și de la anumite infecții bucale, infecția glandelor salivare, intoxicație sau dureri gastro-intestinale.

3 Tușe și respirăție îngreunată

O altă situație în care ar trebui să vedeți un medic veterinar este când pisica tușește și respiră greu pentru că sunt semnele iritării căilor respiratorii. Acestea se pot manifesta din cauza unor infecții, secreții, alergii sau pătrunderea unui corp străin.

Dacă pisica se îneacă cu un obiect, tusea e una puternică și există dificultăți de respirație, dar și albăstrirea mucoaselor bucale și conjunctivită.

4 Strănutul la pisică

Pisicile manifestă și ele alergii la praf, polen, mucegai și diferite substanțe volatile. Strănutul și cursul nasului sunt principalele manifestări ale acestor probleme. Dacă însă apare și o scurgere cu puroi de culoare gălbuie, poate fi vorba de sindrom respirator și trebuie aplicat un vaccin.

Poate fi vorba și de o infecție a sinusurilor netratată sau de un corp străin pătruns în nas, dar și de o infecție dentară. În toate situațiile menționate e nevoie de tratament și o vizită la medicul veterinar.

5 Căderea părului la pisici

Pisicile năpârlesc în anumite perioade, dar poate apărea și o problema de stres atunci când femelele alăptează. Prevenirea căderii părului se face prin periaj frecvent, pieptănat dar și hrănirea cu alimente bogate în fibre alimentare ce ajută tranzitul intestinal.

Căderea excesivă a părului poate fi și semnul unor boli precum raia, micoză, seboree sau alopecie.

6 Urinarea frecventă

Dacă observați că pisica urinează prea des sau mai puțin frecvent ca de obicei, o vizită la medicul veterinar ar fi indicată.

În cazul de urinare excesivă poate fi semnul unor probleme cu ficatul, rinichii sau o boală a glandei suprarenale. În cazul urinării prea rare poate fi vorba de infecție a tractului urinar sau chiar pietre la vezica urinară.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.