6 pași de urmat pentru cei care caută o schimbare în carieră

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Jakub Zak

Să îți găsești un job nou poate fi, până la urmă, o problemă ușor de rezolvat. Să schimbi domeniul în care ai activat ani de zile și, în esență, cariera, este însă ceva mai complicat. Tocmai din acest motiv multe persoane se tem să facă acest pas, chiar dacă în fața lor se ivește o oportunitate importantă. Există modalități să treci peste teama schimbărilor la nivel profesional și chiar să evoluezi din acest punct de vedere.

6 pași de urmat pentru cei care caută o schimbare în carieră:

  1. Evaluează cât de mult îți place actualul loc de muncă

Atunci când ești pus în fața unei autoevaluări, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să iei o foaie și un pix și să notezi toate lucrurile pozitive și negative ale experienței tale în respectivul domeniu. În mod precis, nu există jobul perfect sau domeniul în care nu vei avea niciodată dezamăgiri, însă în felul acesta poți trage linie în fața unei concluzii mai clare. Cel mai important aspect este să îți dai seama exact ce te nemulțumește, pentru a te asigura că nu vei da peste aceeași problemă oriunde te-ai duce. S-ar putea ca, în anumite situații, să nu fie problema domeniului sau locului tău actual de muncă.

  1. Fă-ți o listă cu interesele tale, valorile și calitățile pe care le ai

Foarte mulți dintre cei care aleg să facă schimbări spectaculoase de carieră se îndepărtează de domeniile pentru care au studiat ani de zile și se îndreaptă spre domenii unde și-au descoperit cu timpul o pasiune aparte și poate chiar și o îndeletnicire. Unele meserii, deși nu sunt considerate la prima vedere foarte ofertante, pot fi extrem de plăcut surprinzătoare. Spre exemplu, dacă ai o pasiune pentru gătit, meseria de bucătar se poate dovedi a fi o carieră cu multe surprize plăcute, dar și necunoscute care ar merita încercate.

  1. Uită-te după locuri de muncă în acele direcții

Planurile lăsate pe o foaie dintr-o agendă nu vor duce niciodată nicăieri. Dacă ai de gând cu adevărat să încerci o schimbare de carieră, ar trebui să începi să cauți locuri care angajează oameni pe ceea ce vrei tu să faci. În acest fel vei descoperi care sunt mai exact cerințele angajatorilor din noul domeniu pe care îl vânezi, ce calități ți-ar mai trebui, care sunt salariile oferite la nivel de începător și cum ar putea arăta o direcție de evoluție pentru tine în acel context.

  1. Caută persoane care lucrează în domeniu

Anunțurile de angajare și descrierile de joburi nu spun întotdeauna totul despre un domeniu. Indicat ar fi să cauți persoane care lucrează acolo pentru a descoperi și altfel de informații despre volumul real de muncă, nivelul de stres, dar și cel de satisfacție pe care un job de acest fel ți l-ar putea oferi. Atunci când începi să investești mai mult timp în această direcție vei descoperi și detalii mai relevante pentru tine.

  1. Încearcă o perioadă de probă

După ce te-ai documentat și ai stat de vorbă cu persoane din domeniu, acum este timpul să încerci și tu de probă. Caută oferte part-time care să îți ofere posibilitatea de a fi mai flexibil, măcar până îți dai seama dacă te poți integra sau nu într-un nou domeniu.

  1. Participă la câteva cursuri

Nu te oprești din învățat lucruri noi odată cu sfârșitul școlii, iar asta ar trebui să fie cea mai importantă lecție de ținut minte. Înscrie-te și participă la câteva cursuri pregătitoare care să te ajute să înțelegi și să te descurci mai bine în noul domeniu. În plus, o acreditare nu are cum să strice în căutările tale pentru un job nou.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Jakub Zak

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.