6 orașe din România care concurează cu cele europene

Chiar dacă puține dintre orașele românești pot fi considerate cu adevărat moderne și niciunul nu se poate compara cu capitalele nordului european, în ceea ce privește standardul de viață, numărul orașelor care se pot lăuda cu un statut internațional sau care pot să aspire la o astfel de poziție este ceva mai mare.

Pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, au concurat nu mai puțin de 14 orașe din România, înainte ca Timișoara să fie desemnată urbea câștigătoare. Printre acestea, Alba Iulia, Baia Mare, Târgu Mureș, Arad, Brașov, Cluj-Napoca și București. Prezența lor pe această listă nu este întâmplătoare: diverse orașe din România pot concura cu orașele europene, dintr-un motiv sau altul.

Este adevărat, puține dintre ele bifează toate criteriile care să le ridice la rang internațional, însă, dacă luăm în considerare doar anumite aspecte – culturale, istorice sau economice – granițele încep să se apropie.

Lista de mai jos cuprinde câteva dintre orașele românești care au primit investiții în ultimii ani și motivele pentru care merită vizitate:

Suceava – Cetatea de Scaun, restaurată recent printr-un proiect cu finanțare europeană și adusă aproape de aspectul original, și Muzeul Satului Bucovinean, în aer liber, sunt cele mai vizitate obiective, însă ceea ce mai recomandă Suceava sunt și împrejurimile bogate în istorie, cu mănăstiri și sate tradiționale. Cetatea de Scaun a Sucevei este cea mai mare din spațiul extracarpatic și, deși asediată în repetate rânduri, nu a fost cucerită vreodată.

Sinaia – Stațiunea a fost modernizată în anii din urmă și poate concura cu succes cu locuri mai celebre din Elveția sau Austria, așa cum se întâmpla în vremea regalității. Nu doar Castelul Peleș, dar întreaga organizare a orașului este de nivel european.

Constanța –  Din păcate, Cazinoul nu a fost reabilitat, însă Constanța rămâne pe lista celor mai frumoase orașe din România, cu un farmec care amintește de Toate pânzele sus și de scrierile lui Panait Istrati. Principalele puncte de atracție sunt portul, străjuit acum de terase și plin de ambarcațiuni, vechea moschee și străduțele cu construcții vechi. Constanța îi atrage și pe investitorii autohtoni, așa cum este cazul șefului Arabesque, Cezar Rapotan.

Piatra Neamț – Datorită investițiilor în turism realizate în ultimii ani, Piatra Neamț arată tot mai mult ca o stațiune europeană. Cochet și curat, micul oraș le prilejuiește vizitatorilor o plimbare inedită cu telegondola și excursii spre una din cele mai frumoase zone istorice ale țării. În apropiere, se află și Via Ferrata Astragalus, cel mai nou traseu de aventură pentru pasionaţii de munte şi escaladări.

Baia Mare – Unul dintre orașele care au intrat în concurs pentru titulatura de capitală europeană, Baia Mare este o perlă ascunsă. Ce e de vizitat aici: Piața Libertății, Turnul Ștefan și Planetariul, prima construcție de acest tip din România.

Alba Iulia – Orașul merită o vizită fie și numai pentru Cetatea Alba Carolina, restaurată și adusă la standarde impresionante. Arhitectura, suprafața și succesul lucrărilor de reabilitare o fac să intre în competiție cu unele dintre cele mai vizitate și mai bine conservate fortificații din lume.

Sursa foto: Calin Stan, Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.