6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai un card bancar

Cardurile bancare sunt folosite de foarte mulți oameni, zilnic, pentru a face plăți, pentru a scoate bani de la bancomate sau pentru cumpărături, facturi sau alte tranzacții financiare.

Cu toate astea, la noi în țară nivelul de educație financiară e unul destul de scăzut. Iată șase lucruri mai puțin cunoscute pe care trebuie totuși să le știi despre cardurile tale.

1 Card de credit vs card de debit

Principalele două tipuri de card sunt de debit sau de credit. Principala diferență constă în cine este proprietarul banilor disponibili: fie banca, fie utilizatorul.

Card de credit este acel card care e emis pe lângă un card de debit și, după cum îi spune și termenul, poate credita cu o anumită sumă stabilită atunci când e generat cardul și în anumite condiții speciale.

Cardurile de tip overdraft reprezintă un tip de compromis între cele două carduri de credit și debit, iar la cardurile de acest tip există o limită de bani cu care te poți împrumuta care este mai mică decât pentru cardurile de credit.

2 Descoperirea de card

Acest concept, numit descoperire de card, reprezintă momentul în care depășești limita disponibilă de bani de pe cardul bancar și poți rămâne cu datorii în momentul în care faci o plată. Atunci când alimentezi din nou contul cu bani, suma cu care ai depășit plățile va fi retrasă automat și nu se percep costuri suplimentare.

3 Cum se generează cifrele de pe card

Cele mai multe carduri au un număr format din 16 cifre care însă au și o logică în felul în care sunt generate, precum se întâmplă și cu un CNP. Prima cifră identifică sistemul de plată și este 4 pentru Visa și 5 pentru cardul Mastercard. Următoarele cinci cifre identifică banca ce a emis cardul, iar următoarele nouă cifre ajută la identificarea proprietarului cardului și sunt utile numai pentru bancă.

4 Magia cifrelor de pe card

După cum vă spuneam și mai devreme în articol, ultimele 9 cifre sunt obținute pentru identificarea proprietarului unui card și ele sunt generate în urma unui algoritm special. Ultima cifră e calculată cu o formulă matematică în funcție de algoritmul Moon.

5 Cardul și lumina ultravioletă

La fel ca în cazul bancnotelor și cardurile pot fi verificate sub lumina ultravioleta. Ele sunt autentice atunci când sub lumina ultravioleta pe cardurile mastercard apar literele M și C iar pe cardurile visa apare litera V.

6 Codul de pe spatele cardului

Pe spatele cardului există un alt cod ce garantează siguranța banilor care se numește CVV la visa și CVC la mastercard. În ambele cazuri CV înseamnă card verification.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.