50 de morți în incendii în Grecia. „Localitatea nici măcar nu mai există”

incendii grecia
Foto: Captură YouTube

Cel puțin 50 de persoane și-au pierdut viața în Grecia în incendii de vegetație din apropierea Atenei. Acestea sunt cele mai grave incendii din Grecia din ultimii 10 ani, anunță BBC.

Crucea Roșie a anunțat că 26 de trupuri neînsuflețite au fost găsite în curtea unei vile din satul Mati, care se află în centrul dezastrului.

Înainte să fie descoperite și aceste victime, bilanțul oficial era de 24 de morți.

Operațiunile de salvare sunt în desfășurare, iar salvatorii folosesc bărci și elicoptere pentru a evacua o plajă. Autoritățile au anunțat că sunt căutați și 10 turiști care au fugit de unul dintre incendii într-o barcă.

În total, sute de pompieri se luptă cu incendiile, iar autoritățile din Grecia au cerut asistență internațională.

„Vom face tot ce este posibil pentru a controla focul”, a declarat premierul Alexis Tsipras.

Cele mai multe victime au fost blocate în satul Mati, aflat la 40 de kilometri nord-est de Atena, și au murit fie în casă, fie în mașină.

Cel puțin 104 persoane au fost rănite, dintre care 11 grav. 16 copii se numără printre victime.

„Mati nici măcar nu mai există ca localitate. Am văzut morți, mașini arse. Mă simt norocoasă că sunt în viață”, a declarat o femeie pentru postul de televiziune Skai TV.

„Din fericire marea era acolo și am intrat în apă, deoarece flăcările ne goneau până la mare. Ne ardea spatele și am sărit în apă… Am spus „Dumnezeule, trebuie să fugim să ne salvăm””, a povestit și Kostas Laganos, care a supraviețuit incendiului.

Premierul Tsipras a declarat stare de urgență în regiunea Attica, iar Guvernul său a cerut altor țări europene elicoptere și pompieri care să ajute la stingerea incendiilor.

Italia, Germania, Polonia și Franța au trimis toate ajutoare: avioane, vehicule și pompieri. Însă prognoza meteo arată că temperaturile din Grecia sunt în creștere, iar salvatorii se află într-o cursă contracronometru.

Incendiile de acum sunt cele mai grave din Grecia din anul 2007, când zeci de oameni au murit în regiunea Peloponez.

Nu se știe cum au pornit incendiile, care apoi au fost răspânite vânt. O ipoteză a autorităților este că focul a fost pus de piromani care încercau să fure din locuințe abandonate.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.