5 tonice imunitare pentru orice vârstă

Un sistem imunitar puternic este pregătit să lupte cu multe dintre virozele de sezon. Dar e cel puțin enervant când fiecare membru al familiei trebuie să ia un alt tratament: cheltuieli mari la farmacie, dificultăți de organizare, pastile și siropuri amestecate – o bătaie de cap suplimentară, de care sigur nu ai nevoie. Așa că am decis să îți prezentăm o listă de tratamente adecvate pentru orice vârstă, pe care le poate lua întreaga familie, de la nepoți la străbunici!

Oscilococcinum

Oscilococcinum este un remediu homeopat oferit sub formă de flacoane monodoză în care vei găsi niște biluțe minuscule, cu gust dulce. Sunt atât de simpatice și de bune la gust, încât nici cel mai mofturos copil nu are motiv să le refuze. 

În cazul în care intenția este de a stimula sistemul imunitar și de a preveni o eventuală îmbolnăvire, este suficient să iei un flacon monodoză pe săptămână. Dacă ai intrat în contact cu o persoană virusată sau dacă simți că te paște o răceală, ia imediat un flacon și repetă administrarea de 2 – 3 ori în următoarele 6 ore. Dacă ești răcit de-a binelea, ia câte un flacon dimineața și seara timp de până la 3 zile. 

Cătină cu miere

Preparată chiar de tine în casă sau cumpărată, cătina amestecată cu miere oferă un boost excelent pentru sistemul imunitar. Conținutul de substanțe nutritive îi oferă un rol vitaminizant și energizant, iar cantitatea mare de vitamina C face ca amestecul să aibă o excelentă funcție antioxidantă. 

Proprietățile antibacteriene și antibiotice ale mierii sunt eficiente în stimularea sistemului imunitar și în lupta împotriva bolilor. Consumul de cătină cu miere își îndeplinește rolul de tonic imunitar atât când vine vorba despre prevenirea răcelilor, cât și în timpul evoluției lor, scurtând perioada de boală și ameliorând simptomele. 

Vitamina D

Vitamina D este una dintre substanțele cele mai implicate în procesele metabolice din organism, majoritatea oamenilor cunoscând-o pentru rolul în fixarea calciului și fosforului în oase și prevenirea rahitismului. 

Dar vitamina D este un modulator foarte eficient pentru funcția imună; deficitul de vitamina D este comun în numeroase boli autoimune. Celulele implicate în răspunsul imunitar devin mai active și își desfășoară funcția mai mult în prezența vitaminei D. 

Având în vedere că stilul modern de viață ne face incapabili să sintetizăm singuri vitamina D necesară, prin expunerea la soare, suplimentele de vitamina D sunt recomandate la orice vârstă, în doze adaptate. Există foarte puține contraindicații când vine vorba despre suplimentele de vitamina D, iar o doză moderată, administrată pe termen lung, este oricând preferabilă unor doze mari și rare.

Zincul

Zincul este un oligoelement esențial, cu efecte importante în procesul de creștere și asupra dezvoltării și funcționării sistemului imunitar. Zincul se află la baza unor mediatori chimici care declanșează răspunsul imun. Mai ales în cazul unei expuneri cunoscute la situații cu risc mare de îmbolnăvire, administrarea unui supliment de zinc adecvat vârstei și sexului este esențială.

Alimentele cu cel mai mare conținut de zinc sunt carnea roșie și carnea de pui, fasolea și mazărea, nucile, cerealele integrale sau lactatele. Pentru că gradul de asimilare diferă, medicii recomandă, periodic, cure cu suplimente alimentare care cresc aportul de zinc. 

Vitamina C

Dacă nu te punea bunica să sugi câte un comprimat de vitamina C pe zi înseamnă că nu ai petrecut suficient timp la ea acasă. Ei bine, vitamina C este recunoscută pentru efectele sale antioxidante și pentru modul în care stimulează regenerarea și repararea țesuturilor. În plus, vitamina C contracarează efectul radicalilor liberi, contribuind la menținerea tinereții organismului.

Suplimentele de vitamina C au eficiență dovedită în scurtarea duratei răcelilor, în promovarea unei vindecări mai rapide și în rărirea episoadelor de viroză atât la adulți, cât mai ales la copii și la persoanele în vârstă, categorii mai vulnerabile. 

Sursa: shutterstock