5 soluții pentru combaterea schimbărilor climatice

Sursa: Shutterstock

Schimbările climatice reprezintă una dintre preocupările majore la nivel mondial. Încălzirea globală ameninţă viaţa marină şi o parte importantă din rezervele de hrană ale omenirii. Topirea ghețarilor de două ori mai repede decât în mod normal, precum și temperaturile mult prea ridicate înregistrate în ultima perioadă se numără printre efectele schimbărilor climatice.

Potrivit unui studiu recent, schimbările climatice provocate de influenţa omului ar fi responsabile de valul de căldură extremă consemnat în luna iunie în Europa. Atunci, în sudul Franței, a fost înregistrat un record naţional: 45,9 grade Celsius, cu patru grade peste temperaturile maxime obişnuite în acea perioadă a anului.

Un val de caniculă a cuprins și Marea Britanie, unde s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi pentru luna iulie. Potrivit estimărilor meteorologilor, există o probabilitate de 40% ca recordul absolut de 38,5 grade Celsius, stabilit în 2003, să fie doborât. 

Organizaţia Meteorologică Mondială a anunţat că 2019 este pe cale să devină unul dintre cei mai fierbinţi ani. Totodată, climatologii avertizează că astfel de valuri de căldură au o frecvenţă mai mare ca efect al încălzirii globale provocate de emisiile de gaze cu efect de seră. 

De asemenea, oamenii de știință subliniază că încălzirea globală, provocată de fenomenul captării în atmosferă a căldurii generate de gazele cu efect de seră provenite prin arderea combustibililor fosili, stă la baza topirii gheţarilor, a creşterii nivelului apelor mărilor şi a inundaţiilor devastatoare.

Deși autoritățile din întreaga lume încearcă să găsească soluții, la scară mare, pentru a combate efectele din ce în ce mai agresive ale schimbărilor climatice, câteva măsuri simple, dar utile pot fi luate de oameni în fiecare zi. De la închiderea etanșă a combinei frigorifice din supermarket până la schimbarea obiceiurilor de consum, iată câte soluții pentru combaterea schimbărilor climatice:

1. Sisteme mai bune de stocare a energiei

Soarele și vântul sunt surse de energie importante. De aceea, ar trebui ca oamenii din întreaga lume să profite mai mult de aceste mijloace naturale de a obține energie. Găsirea unor modalități de a folosi energia și după ce soarele apune, iar vântul nu mai bate este o provocare care îi preocupă în prezent pe specialiști.

2. Reciclarea hainelor și a mobilierului

Un alt mijloc de a proteja mediul înconjurător este unul la îndemâna tuturor: reciclarea hainelor și a mobilierului. În cazul mobilierului, materialele din care sunt confecționate obiectele vechi, stricate, pot fi reutilizate, iar recomandarea specialiștilor este de a recondiționa piesele și nu de a cumpăra obiecte noi. 

Cât despre haine, un studiu realizat în America arată că cetățenii aruncă, anual, în jur de 36 de kilograme de obiecte vestimentare. Costurile asupra mediului pentru realizarea și distribuirea articolelor de îmbrăcăminte noi sunt devastatoare. În prezent, există mai multe programe de reciclare a hainelor, iar marile companii se implică activ în a găsi soluții în acest sens.

3. Deconectarea dispozitivelor electronice când nu sunt folosite

Aproximativ un sfert din consumul de energie al unei locuințe este folosit de dispozitivele inactive. Televizorul, laptopul, routerul sunt doar cateva dintre electronicele care folosesc aproape aceeași energie electrică atunci când sunt active, cât și atunci când sunt în „sleep mode“. De aceea, este important ca aceste dispozitive să fie scoase din priză atunci când nu sunt folosite.

4. Managementul hranei

În fiecare an, milioane de tone de mâncare sunt risipite în întreaga lume. Fie că rămâne în farfurie, fie că se strică în frigidere, hrana este una preocupările legate de mediu, dar și una dintre soluțiile la îndemâna oamenilor pentru a contribui la bunăstarea planetei. De aceea, este important ca fiecare familie să aibă un plan bine stabilit în ceea ce privește consumul și depozitarea hranei.

5. Reducerea consumului de apă

De asemenea, consumul excesiv de apă menajeră reprezintă o problemă pentru mediul înconjurător și ar trebui luate măsuri inteligente pentru ca efectele să fie cât mai mici. De exemplu, în cazul spălării mașinii acasă, consumul de apă de este de aproximativ 370 de litri, în vreme ce la o spălătorie auto, consumul de apă este între 45 și 70 de litri.

Pentru că schimbările climatice reprezintă o preocupare globală, majoritatea statelor sunt obligate să găsească soluții viabile pentru combaterea lor. Până la sfârșitul anului, România va trebui să prezinte Uniunii Europene un plan național integrat pentru energie și mediu pentru următorii 10 ani. În plus, din 2021, toate clădirile noi construite în Uniunea Europeană vor trebui să aibă un consum energetic apropiat de zero. În prezent acest lucru funcționează doar în Asia.

Foto: Shutterstock