<strong>5 sfaturi utile pentru o casă de vacanță la munte</strong>

Pentru mulți dintre noi, o casă de vacanță la munte reprezintă un vis îndepărtat. Cu organizarea potrivită, un buget bine stabilit și ceva curaj, poți să găsești locul potrivit pentru tine. Iată câteva sfaturi utile pe care să le ai în vedere.

1.     Alege amplasamentul

Începe prin a te gândi ce amplasament ai prefera și, mai ales, dacă ai acces ușor până acolo, cu mașina sau cu trenul. Un alt aspect pe care să-l ai în vedere este acela al facilităților din apropiere, precum magazinele pentru cumpărături curente sau farmaciile. Pe de altă parte, dacă preferi un loc izolat, este important ca acesta să fie unul sigur. Informează-te dacă zona respectivă este expusă unor dezastre naturale, precum incendii, inundații sau alunecări de teren.

Este recomandat să vizitezi zona de câteva ori, eventual în anotimpuri diferite, iar dacă ai posibilitatea, închiriază locuința o perioadă înainte de a te decide să o cumperi. Vei putea afla dacă există anumite restricții de mediu sau legislative, precum și ce activități sunt permise în apropiere.

2.     Verifică atent utilitățile 

Află dacă noua casă este conectată la rețeaua de canalizare. Dacă aceasta nu este racordată, atunci alege să montezi o fosa septica ecologică pentru a gestiona apele menajere. Fosa septică este un rezervor tip etanș în care sunt colectate și tratate apele uzate din gospodărie înainte ca ele să fie eliberate în natură. 

În funcție de numărul persoanelor care vor locui acolo, dar și de planurile tale, optează pentru un rezervor cu un volum mai redus (pentru 2-10 persoane) sau pentru unul cu o capacitate mai mare de până la 50 de persoane.

În paralel, verifică dacă ai acces la o sursă de apă potabilă. De asemenea, calculează costurile necesare pentru a te racorda la rețeaua electrică și de gaze, precum și cele necesare montării unei centrale pe lemne.

3.     Analizează mărimea casei

Ia în calcul suprafața casei și a terenului pe care a fost construită aceasta atât în funcție de dimensiunea familiei tale, cât și de planurile pe termen lung. Pornește de la locuința actuală și evaluează dacă ai nevoie de mai mult spațiu, de exemplu, pentru anumite electrocasnice de mari dimensiuni sau pentru o depozitare diversă.

Cazările în locuri mai retrase, în natură, încep să fie din ce în ce mai căutate. Astfel, dacă vrei să o închiriezi mai târziu, ia în considerare toate costurile suplimentare. Ține cont și de aspectele legislative și contractuale, mai ales dacă vrei să aduci modificări importante construcției.

4.     Alege servicii pentru siguranță 

Pentru un plus de confort și siguranță, alege contracte avantajoase cu furnizorii de servicii de telefonie și televiziune. De asemenea, dacă ai o conexiune stabilă la internet, montează și un sistem de supraveghere audio-video. Acesta se poate dovedi util mai ales pentru perioadele în care nu vei locui acolo.

Pe de altă parte, este indicat să închei o poliță de asigurare a locuinței. Poți avea în vedere și opțiuni extinse care să acopere furturile sau eventualele daunele produse de către instalațiile de apă sau de curent electric.

5.     Investește în amenajarea casei

În situația în care vei amenaja casa de la zero, ai la dispoziție mai multe stiluri de design interior – modern, rustic, minimalist sau scandinav sunt doar câteva dintre ele. Realizează o schiță pentru fiecare cameră în parte și începe prin a le organiza pe cele principale – dormitorul, baia și bucătăria. 

Include în buget costurile unor piese durabile și de calitate, precum și pe cele legate de întreținere și curățenie. Ține cont și de aspectele logistice legate de transportul și instalarea pieselor de mobilier sau a diferitelor instalații sanitare. De asemenea, este recomandat să planifici și un buget pentru eventuale reparații neprevăzute.

O casă de vacanță la munte se poate transforma într-un vis împlinit. Cu un plan bine pus la punct, care îți oferă și flexibilitate, poți să-ți găsești locuința mult dorită.

Sursă foto: Pexels.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version