5 sfaturi utile pentru cei care vor să ia un credit

interviu job creditele personale
Foto: COD Newsroom (Flickr)

Înainte de a vă îndatora, trebuie să vă faceți unele calcule, în special pentru a preveni situațiile neplăcute în care nu veți mai putea să returnați banii împrumutați.

Iată câteva dintre cele mai utile sfaturi pentru cei care vor să ia un credit:

1. Ce câștiguri aveți

O regulă de bază în obținerea unui împrumut, fie că e vorba de un credit nebancar sau un credit de nevoi personale, este ca rata pe care o veți avea de plătit să nu depășească o treime din venituri. Trebuie să luați în calcul că pe lângă rată veți avea de achitat și celelalte cheltuieli lunare obișnuite.

Normele actuale arată un grad maxim de îndatorare de 60 la sută pentru clienții cu profil mic de risc, însă ar fi ideal dacă v-ați putea încadra până în 30 la sută din venituri.

2. Alegeți cu grijă perioada pe care vă îndatorați

Pentru creditele de nevoi personale, specialiștii recomandă o perioadă de 3 până la 5 ani, în timp ce creditele ipotecare au o perioadă optimă de îndatorare de 10-15 ani.

Aveți grijă și la comisioanele atașate creditelor, cum ar fi cel de analiză a dosarului, de administrare a soldului sau de rambursare anticipată, cât și comisionul perceput la întârzierea plăților.

3. Nu vă grăbiți

Analizați toate ofertele de pe piață înainte de a lua o decizie în privința creditului pe care îl veți lua. Cele mai uzuale credite în acest moment sunt creditele de consum, printre care sunt și creditele pentru nevoi personale, cu sau fără ipotecă, credite auto sau credite de studiu, credite ipotecare sau cardurile de credit.

4. Alegeți tipul de dobândă

Specialiștii recomandă, în dauna creditelor cu dobândă variabilă, creditele cu dobândă fixă, care anulează efectele variabilelor de pe piața valutară.

5. Moneda în care vă împrumutați contează

La creditele cu dobândă variabilă, rata variază direct proporţional cu indicele de referinţă EURIBOR-pentru euro/LIBOR- pentru francul elveţian şi cursul valutar pentru creditele în valută, în timp ce creditele în lei sunt influențate doar cu indicele de referinţă ROBOR.

Indicele ROBOR este considerat mai volatil decât EURIBOR, iar valoarea sa a crescut mai mult în ultima perioadă.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.