5 sfaturi pentru a alege cea mai bună aerotermă în sezonul rece

În perioada anotimpurilor reci, locuința devine cel mai confortabil loc de petrecere a timpului. Mai mult, cât restricțiile sunt în vigoare, petrecem tot mai mult timp acasă. Temperaturile pot fi mai scăzute decât în mod normal, iar încălzirea locuinței devine principala grijă care trebuie luată în calcul.

Se poate întâmpla ca sistemele obișnuite de încălzire să nu funcționeze în timp util, iar pentru a asigura o sănătate optimă organismului în perioada rece, trebuie căutate surse alternative de încălzire. Una dintre ele ar putea fi o aeroterma cu aer cald, care poate fi utilizată în orice spațiu din casă, fiind o opțiune simplă și accesibilă.

Din atât de multe variante, cum o alegi pe cea care ți se potrivește și cum știi că ai făcut alegerea potrivită? În cele ce urmează, am pregătit un ghid cu cinci sfaturi utile pentru a face cea mai bună alegere atunci când ai în plan să optezi pentru o aerotermă cu aer cald. 

  1. Alege aeroterma după funcțiile pe care le deține

Când ai luat decizia că aeroterma poate fi un real ajutor, analizează cu atenție și ce funcții are:

  • Termostatul. Trebuie să fie încorporat, iar cu ajutorul lui poți opri/ porni aeroterma, n funcție de o temperatură optimă. Un termostat va permite reglarea temperaturii setate și, în acest fel, aparatul se va opri când va fi nevoie.
  • Oprire automată. Mai sus vorbeam despre termostatul care se va opri când temperatura atinge valoarea indicată. Însă funcția de oprire automată este benefică și pentru a opri supraîncălzirea aparatului. Această funcție o poți întâlni și sub numele de protecție la supra-încălzire. 
  • Trepte de ventilare. În mod normal, o aerotermă are cel puțin două trepte de ventilare sau de reglare a vitezei de ventilare. Prin acest mod, ai un control mai bun al omogenizării aerului cald cu cel rece din încăpere și un echilibru termic mai bun în fiecare col al încăperii. 
  • Indicator luminos. Este ideal pentru a semnala că aparatul funcționează și că își face treaba.
  1. După tipul de folosire

O aerotermă poate fi de mai multe tipuri. Când te apuci de căutări, ai în vedere că pot exista atât aeroterme pentru interior, cât și pentru exterior. Ideal ar fi să te orientezi către aeroterme cu utilizare mixtă. Aerotermele de exterior, care se potrivesc pentru terase, au un consum mare, sunt mai masive și nu se pot folosi în interior. 

  1. Modul de alimentare

Acesta este un criteriu esențial când alegi să achiziționezi o aerotermă. Pe piață găsești aeroterme cu următoarele tipuri de alimentare: electrice, cu motorină sau gaz petrolier lichefiat. Pentru încălzirea locuinței, o aerotermă electrică este alegerea ideală și recomandată. Cele din urmă sunt utilizate în spații industriale mai mari. Cea electrică are un avantaj și din punct de vedere al zgomotului redus, dar este și sigură, pentru că nu emite noxe.

  1. Dimensiune și design

Nu e nimic mai neplăcut ca un spațiu încărcat cu obiecte, în special când te referi la living sau dormitor. O aerotermă ar fi un obiect în plus, chit că îți aduce căldură și te vei simți bine. Ce trebuie să știi, înainte de a achiziționa produsul, este că poți alege din mai multe tipuri de aeroterme, care să se potrivească spațiului tău interior: aeroterme cu prindere pe perete (au avantajul că nu ocupă loc util din casă, dar rămân fixe permanent pe perete) sau aeroterme mobile (le poți așeza în debara atunci când nu mai ai nevoie de ele). Aerotermele sunt mult mai ușoare și mai simplu de mutat decât caloriferele electrice pe ulei. Cât despre designul aerotermei, modelele sunt asemănătoare, iar culorile sunt variate, de la negru, gri sau alb, la fucsia, verde fistic sau bleu. 

  1. Fii atent la instrucțiunile de utilizare

Odată ce ai amplasat-o în casă și te bucuri de căldura oferită, fii atent să o folosești cum trebuie. Astfel:

  • Pune-o într-un loc cât mai sigur, ferit de alte surse de căldură, departe de draperii sau perdele;
  • Nu usca haine pe ea niciodată;
  • Fii atent la alimentare: verifică prizele înainte de a utiliza aeroterma;
  • Urmărește îndeaproape recomandările producătorului.  

Deși pare un lucru ușor să achiziționezi o aerotermă, informează-te înainte. Nu vei ști niciodată cum puterea de ventilație poate face diferența într-o încăpere. Fii atent la sfaturile de mai sus ca să poți face o alegere inspirată și nu alege modelele cele mai ieftine. Verifică, pe lângă puterea de încălzire, și diversele funcții de protecție pe care ți le oferă fiecare model. 

Sursa foto:  Shutterstock