5 sfaturi de care ai neapărat nevoie pentru un cămin călduros

Sursa foto: www.pexels.com
Sursa foto: www.pexels.com

Dacă te întrebi cum să ai un cămin călduros, indiferent dacă acesta este o casă sau o casă de vacanţă fără un consum mare de energie, există câteva moduri utile și economice prin care poţi face acest lucru în 5 pași simpli.

  1. Montează rulouri exterioare la ferestre

Dacă vrei să ai o factură mai mică pentru încălzirea spațiilor de locuit, în primul rând ar trebui să verifici care sunt locurile din casă pe unde se pierde căldura. Pentru că un procent de aproximativ 25% de căldură se irosește prin geamuri, potrivit unor cercetări de specialitate, o potențială soluție ar fi montarea unor rulouri exterioare la nivelul ferestrelor. De asemenea, poți apela şi la mici trucuri utile. Astfel, ziua poți să tragi perdelele și draperiile, poţi să închizi rulourile exterioare și să permiți căldurii solare să intre în casă, iar noaptea poţi să lași storurile exterioare deschise, la fel și perdele și draperiile pentru a menține căldura în interiorul locuinței.

  1. Alege surse alternative de curent

Dacă ai o casă de vacanţă sau o casă în care locuieşti în mod curent, poţi să te loveşti adesea de lipsa curentului electric sau de întreruperi ale acestuia, astfel că o sursă alternativă de energie electrică îţi poate oferi liniştea de a petrece confortabil şi te poate ajuta în situaţii dificile. În funcție de necesitățile particulare ale fiecărei gospodării, există o serie de modele de astfel de aparate, fixe sau mobile, care ar putea furniza energia electrică utilă folosirii aparaturii electrocasnice și electronice oriunde ar fi casa. Așa poți avea tot confortul urban, însă în mijlocul naturii, fie că e vorba de o zona rurală, fie că e vorba de o zonă muntoasă. Astăzi, generatoarele de energie sunt tot mai utilizate peste tot în lume, atât de către consumatorii casnici, cât şi în sectorul industrial, deoarece asigură o sursă de energie independentă.

  1. Caută surse inteligente pentru încălzirea casei

Principalele surse de încălzire a spațiului interior sunt sistemele termice pe baza de gaze naturale, lemn sau, mai nou, pe baza de curent electric. Dacă tot te gândești la o modalitate de încălzire pentru spaţiul tău de locuit, atunci o sursă nouă de încălzire poate mai eficientă față de cele vechi, datorită modului simplu de a controla cât mai precis consumul de energie în funcție de necesitățile tale şi pentru că poți monitoriza permanent consumul de energie termică și poți regla oricând vrei temperatura. De asemenea, poţi opta pentru soluții de încălzire termică prin pardoseală, cu agent termic, apă sau curent electric, prin cabluri sau tuburi, încorporate în podea, sau poţi alege un şemineu de efect. Trebuie să mai ştii şi că dacă optezi pentru generatoare de curent, acestea sunt disponibile în diferite variante şi cu dotări multiple.

  1. Asigură o bună izolare termică a pereților și a tâmplăriei

 

Contează mai puțin ce fel de locuință ai, însă cel mai mult contează ce poți face tu pentru a îmbunătăți nivelul de căldură din interiorul casei tale. Poți face mici lucrări de izolare a pereților, atât la exterior, cât și la interior, utilizând polistiren expandat sau extrudat, la costuri rezonabile. De asemenea, este binevenită și o mică reparație a tâmplăriei și ușilor interioare pentru a acoperi fisurile prin care se poate pierde căldura. Poți pune pe lângă uși și ferestre un rând de pernuţe cilindrice frumos colorate care pot opri pătrunderea aerului rece și a frigului de afară. De asemenea, pentru cele mai bune rezultate, este de la sine înţeles că este cel mai bine să îţi instalezi tâmplărie modernă, termoizolantă.   

  1. Adaugă un plus de confort și creativitate

Una dintre cele mai la îndemână soluții prin care poți crea un decor de poveste în locuință și poți menține căldura este să acoperi podelele cu covoare, mochete sau carpete din blană artificială moi, și pufoase. În acelaşi timp, la ferestre poți pune draperii noi, din materiale mai groase și catifelate. În funcție de buget și de creativitatea ta, poți completa amenajarea locuinței cu piese de mobilier pentru pereți ce vor menține căldura. Pe pat și pe canapea poți pune cuverturi și pături croșetate, cât mai pufoase și mai călduroase. În sfârşit, nu uita de iluminat, pentru că poți obține o senzație plăcută de căldură prin folosirea unor ghirlande de leduri sau a unor lămpi cu lumină caldă, cu forme variate, pe care le poți amplasa unde vrei, pentru a obține efecte  luminoase placute.

Dacă îți pui la punct sursele de energie termică și electrică, care să mențină confortul chiar și în situațiile mai dificile sau friguroase de iarnă, poți apoi să-ți lași creativitatea cât mai liberă pentru a realiza un proiect de amenajare cu decoruri de poveste și pentru a petrece timpul cât mai relaxant într-un cămin primitor și călduros.

Sursa foto: Pexels.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.