5 sfaturi care îți ușurează viața în bucătărie

Este unanim acceptat că mâncarea preparată în casă poate fi cea mai bună alegere. Este sănătoasă, gustoasă și presupune costuri mai reduse. Mai mult, știi exact ce ingrediente folosești, poți adapta ușor rețetele în funcție de nevoile și preferințele tale sau ale celor din familie. La toate acestea se adaugă și plăcerea de a face mâncare, pretext bun pentru mai multe momente plăcute petrecute acasă. Aceste câteva sfaturi îți vor fi de ajutor și-ți vor salva mult din timpul petrecut în bucătărie, fără să diminueze gustul sau calitatea preparatelor. 

Alege ceea ce-ți este util

O parte importantă din timpul alocat pregătirii mâncării este cel al preparării termice, iar aici poți obține mari beneficii alegând electrocasnicele care te ajută să faci totul mai repede. Vei avea toate aceste beneficii optând pentru plite inductie care acționează instant asupra vasului, permit cea mai fină și stabilă reglare a temperaturii, totul cu cel mai mic consum de energie și în deplină siguranță pentru că suprafața plitei nu este niciodată fierbinte. 

Mai mult, întreținerea și curățarea este foarte simplă, pentru că stropii de mâncare sau grăsime nu se ard și nu aderă pe plită. 

Gătește la oală 

Oala cu mâncare nu se referă în primul rând la cantitate, ci la tipul rețetei. Mâncarea la oală înseamnă un mod de a combina ingredientele astfel încât totul să se gătească împreună, într-un singur vas pentru preparare. Tocănițele, supele, pastele și toate preparatele care au la bază carne și sos pot fi gătite astfel. Este o strategie bună care te ajută să folosești mai puține vase, astfel că timpul de gătire va fi mai scurt. 

Un astfel de stil este util și pentru că vei avea mai puțin de curățat și spălat după masă. Nu uita să folosești mereu un capac, care contribuie la prepararea rapidă a alimentelor. 

Supă cremă la cină

Foarte simplu și ușor de preparat, variată și sănătoasă, supa cremă pe bază de legume, în fel de fel de combinații, este o soluție perfectă pentru cină. Fără să aducă calorii în exces, bogată în fibre, minerale și vitamine, cu puțin grăsimi, dar mereu cu un gust și aromă variate, supa cremă este pe gustul tuturor. O poți completa cu brânză rasă, crutoane sau pâine prăjită. 

Pentru a fi ușor de servit, folosește căni din care supa să poată fi băută, nu mâncată cu lingura, ceea ce o va face și mai atractivă, inclusiv pentru copii. 

Păstrează în stoc alimente de bază

Vei putea face rapid ceva bun de mâncare atunci când ai la îndemână ingredientele de bază. Pe lângă carne gata tranșată și pregătită, pe care o poți păstra în congelator, este bine să ai mereu în casă legume înghețate sau conservate, ouă, lactate (parmezanul, de exemplu are un termen de garanție lung) și paste. La acestea se adaugă produsele de băcănie comune: ulei,  orez, zahăr și așa mai departe. 

Nu omite legumele proaspete. Cartofii, țelina, morcovii și ceapa, nu doar că sunt de bază pentru delicioase supe cremă, dar se pot păstra în stare perfectă pentru mult timp. La fel și lintea, năutul și fasolea boabe, toate fiind ingrediente de bază pentru preparate gustoase și sănătoase. 

Planifică meniul și cumpărăturile

Planificarea meniului este soluția ideală prin care câștigi timp în bucătărie. Știi exact ce vei prepara și care sunt ingredientele necesare, astfel că lista de cumpărături va conține doar ceea ce ai nevoie. Este o metodă care te va ajuta să nu cumperi nimic inutil și să ai mereu tot ceea ce-ți este necesar în casă. 

Nu în ultimul rând, nu finaliza lista înainte de a inventaria ceea ce ai deja în congelator, frigider și în cămară, ca să nu dublezi produsele. 

Fiecare are propriile metode în bucătărie. Practica te poate ajuta să eficientizezi fiecare etapă, astfel încât prepararea acasă a prânzului sau a cinei să nu necesite timp îndelungat. Sfaturile de mai sus au avantajul că se pot aplica în orice situație și îți vor eficientiza activitatea, contribuind la economii de energie și prevenind risipa de alimente. 

Sursa foto: Shutterstock.com