5 semne clare că este timpul să-ți dai demisia

Sursa foto:Snapwire from Pexels

Sfârșitul anului este un moment în care mulți își analizează parcursul profesional și cariera într-un mod mai critic ca de obicei. Iar începutul unui an nou îi inspiră să facă pasul următor și să își caute un job pe o poziție mai înaltă, mai bine plătit sau unul unde să aibă oportunitatea de a învăța și a se dezvolta. 

Decizia de a-ți schimba locul de muncă nu ar trebui să fie una impulsivă, ci ar trebui să fie influențată de mai mulți factori. Dincolo de cum te simți la job, mai intră în calcul și factori obiectivi, precum experiența ta, salariul pe care îl ai și cel pe care ți-l dorești, dar și oportunitățile pe care le-ai avea pe viitor în compania în care lucrezi și cele pe care le-ai avea dacă ai opta pentru un alt job. Așadar, înainte de începe să scrii o cerere de demisie și să îți iei adio de la companie și job, iată care sunt semnele clare că este momentul pentru o schimbare: 

Aduci acasă energia negativă de la serviciu

Atunci când problemele de la birou te însoțesc și acasă sau când nu reușești să ieși din starea de negativism sau stres nici măcar când pleci de la serviciu, este timpul să analizezi la rece toate motivele pentru care jobul te încarcă în mod negativ. O atmosferă toxică la locul de muncă, sarcinile de lucru care se înmulțesc pe zi ce trece sau un manager neplăcut pot fi principalele cauze pentru care jobul nu te mai satisface, ba dimpotrivă, îți afectează și viața personală. Oricui i se întâmplă să aibă o zi proastă la serviciu, însă atunci când acest lucru devine o obișnuință, iar zilele bune sunt extrem de rare, este momentul să îți cauți un nou loc de muncă. 

Ai crescut profesional, dar salariul a rămas în urmă

Multe companii au programe bine puse la punct, prin care se asigură că salariile angajaților cresc periodic, conform cu performanțele acestora, dar și cu inflația. Însă încă mai există numeroase firme în care măririle de salariu sunt rare și se acordă, de regulă, doar atunci când un angajat are o ofertă mai bună din partea unei alte companii. Dacă salariul tău nu a mai crescut de câțiva ani sau dacă nu a crescut conform cu avansul tău profesional și, în prezent, ești plătit sub nivelul pieței, poți începe să prospectezi alte joburi și să vezi dacă ai putea obține un loc de muncă plătit conform experienței și abilităților tale. 

Ești epuizat fizic și psihic

Un job care ajunge să te epuizeze fizic și psihic și să te aducă în prag de „burnout” (https://thebreak.ro/sindromul-burnout-ce-este-cum-se-trateaza-si-cum-se-poate-preveni/) nu este un job pe care îl vei mai putea păstra pentru mult timp, dacă ții la sănătatea ta. De vină pentru acest fenomen sunt doi factori: stresul și sarcinile de lucru de care nu te poți achita în cele opt ore de program, motiv pentru care ajungi să lucrezi mult timp peste program. Atunci când nu mai ai un echilibru între viața personală și cea profesională și simți că tot ce faci este să muncești, poate că este momentul să îți cauți un loc de muncă mai puțin solicitant, care să îți pemită să-ți trăiești viața personală departe de birou. 

Ai devenit supracalificat pentru jobul tău

Pe măsură ce acumulăm experiență în domeniul în care lucrăm, ar trebui ca acest lucru să se reflecte și în parcursul nostru profesional. Însă atunci când lucrezi într-o companie în care oportunitățile de avansare sunt rare și niciodată pentru tine, vei ajunge, la un moment dat, să fii supracalificat pentru ceea ce faci. Primul pas ar fi să ai o discuție cu șeful tău, în care să îi expui acestuia, argumentat, motivele pentru care crezi că ai merita o promovare. Iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, este timpul să cauți o poziție conformă cu pregătirea și abilitățile tale, într-o altă companie. Ia în calcul și faptul că, de fiecare dată când avansezi în carieră, salariul tău ar trebui să crească în mod corespunzător cu noua funcție și cu responsabilitățile pe care le ai acum. 

Nu îți mai place ceea ce faci

Orice job ajunge să devină o rutină, la un moment dat. Însă atunci când ajungi să îți urăști sarcinile zilnice și să oftezi de fiecare dată când ai de rezolvat o problemă la locul de muncă, s-ar putea să fie timpul pentru o nouă provocare. Dacă ai dubii, încearcă să faci o listă de argumente pro și contra pentru care îți iubești sau îți urăști jobul. Chiar dacă nu vei lua neapărat o decizie în baza acestei liste, la final vei observa că te ajută să îți dai seama ce îți dorești, de fapt.

Sursa foto:Snapwire from Pexels

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.