5 semne că aerul din casa ta este poluat

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Rawpixel.com

Nu toate persoanele simt la fel aerul poluat din locuință, însă acest lucru nu înseamnă că un aer de calitate proastă nu poate avea unele efecte negative asupra sănătății și stării de bine.

Calitatea aerului din casă ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi, mai ales că o schimbare în atmosfera locuinței poate însemna o stare generală de sănătate mai bună, precum și evitarea unora dintre efectele nocive ale poluării.

Motivele pentru care aerul din casă poate deveni încărcat cu particule de praf, alergeni sau bacterii pot fi numeroase. De la o furtună care transportă cantități mari de praf în zona în care locuim, la un aer de condiționat vechi, al cărui filtru este plin de mucegai și alergeni, la apropierea locuinței de o groapă de gunoi etc. Indiferent care ar fi cauza aerului poluat din casă, nu înseamnă că nu putem lua unele măsuri pentru a îmbunătăți calitatea acestuia. Cea mai eficientă este folosirea unui astfel de aparat util și performant, care îndepărtează particulele, alergenii, gazele periculoase, bacteriile și virusurile și menține niveluri optime de umiditate.

În condițiile în care poluarea aerului depășește de peste 2,5 ori nivelurile recomandate în mai mult de jumătate din zonele urbane din lume, iată care sunt primele indicii că aerul din locuința ta este și el afectat de poluare:

Fii atent la momentele în care apar alergiile

Episoadele alergice sunt atribuite adeseori schimbărilor de sezon sau de vreme, însă ele pot fi și o reacție de sensibilitate la aerul contaminat din interior. Concentrațiile de polen, praf și alergeni din aer sunt resimțite mult mai intens în aerul din spații închise, iar primele simptome sunt tusea seacă, strănuturile, senzația de ochi iritați, durerile de cap, sângerările nazale și congestia nazală.

Dacă ai unele dintre aceste simptome, fii atent la momentele în care acestea apar și dispar. Dacă începi să le ai imediat cum ajungi acasă și se ameliorează atunci când schimbi aerul, la serviciu sau afară, atunci acesta ar putea fi un semn că aerul din locuința ta este unul de slabă calitate.

Observă apariția simptomelor neobișnuite

Unele simptome sunt mai greu de trecut cu vederea și pot anunța o alergie mai puternică. Amețeala, greața, iritațiile pe piele, febra, frisoanele, durerile musculare, problemele respiratorii sau durerile de timpan pot fi semnale ale unei probleme mult mai grave care poate fi cauzată de acumulările de mucegai toxic sau de unele chimicale care au contaminat aerul.

În această situație cel mai bine este să ceri părerea unui medic, iar dacă acesta stabilește că simptomele sunt cauzate de substanțe alergene sau toxice din aer, este recomandat să faci o curățenie generală în toată casa. Caută inclusiv în interiorul dulapului sau în spatele mobilierului, în colțurile umede, în jurul țevilor și în spatele aparatului de aer condiționat pentru a identifica posibile focare de mucegai și inspectează piesele de mobilier sau covoarele cumpărate recent, care pot emana substanțe chimice în aer.

Protejează-ți întotdeauna plămânii

Bronșitele cronice sau simptomele asemănătoare unei pneumonii recurente pot fi un rezultat direct al particulelor care contaminează aerul din casă. Lăsate netratate, simptomele se pot înrăutăți și sunt în special periculoase pentru copii, al căror sistem imunitar nu este suficient de dezvoltat pentru a le face față.

Observă mediul înconjurător al locuinței tale

Dacă locuința ta se află în apropierea unui șantier de construcții, de exemplu, aceasta poate fi una dintre cauzele pentru care aerul din casa ta este poluat, cu atât mai mult dacă ai început să observi abia recent unele simptome.

Poluarea poate fi resimțită, de asemenea, mai intens primăvara și vara, când se fac stropiri pentru combaterea insectelor, sau în timpul perioadelor de caniculă cu umiditate ridicată, când este favorizată dezvoltarea unor bacterii periculoase.

Atunci când poți identifica cu exactitate cauza poluării este mai ușor să știi cum să o combați. De exemplu, dacă locuiești lângă un șantier, este indicat să ții geamurile deschise doar atunci când nu sunt executate lucrări în zonă, dimineața devreme sau pe timpul nopții.

Observă cum se depune praful

Dacă praful se depune aproape instantaneu pe mobilier, deși doar ce ai făcut curățenie, acesta este un semn că aerul din casă este plin de particule nocive. O soluție pentru a reduce efectele acestei probleme este să faci o curățenie generală în toată casa, să scuturi și să speli covoarele, dar și păturile sau husele de canapea și ale scaunelor, să ștergi bine mobilierul, inclusiv în partea superioară și să aspiri toate colțurile, precum și spațiul de sub mobilă.

Această soluție nu îți va rezolva complet problema, dar îi poate reduce efectele. Purificarea și igienizarea aerului este mai simplă atunci când toată casa este curată, iar efectele poluării nu vor mai fi resimțite la fel de intens.

Ține cont că aerul poluat din locuință poate fi cu atât mai nociv pentru copii, iar unele probleme de sănătate ale acestora pot fi cauzate chiar de locul în care își petrec cea mai mare parte a timpului, așa că asigură-te că aerul din casa ta este cât se poate de curat pentru tine și cei dragi.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Rawpixel.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.