5 pași de urmat pentru a curăța rapid și complet o bucătărie

În timp ce curățarea completă a bucătăriei poate să nu fie treaba preferată a tuturor, este important dacă doriți să vă mențineți bucătăria curată și igienică. Iată sfaturile de curățare a bucătăriei pe care trebuie să le cunoască oricine!

Ca orice activitate casnică, curățarea în profunzime a bucătăriei este ușoară cu produsele potrivite și o idee clară a ceea ce trebuie să faceți. Produsele de curățare a bucătăriei sunt special concepute pentru a combate murdăria și grăsimile, astfel încât să nu trebuie să pierdeți timpul amestecând propriile produse – plus efectuarea unei curățări profunde vă va ușura mult sarcinile de curățare zilnice!

Pasul 1: Ce trebuie să faceți înainte de a începe

Asigurați-vă că sunteți complet echipat cu tot echipamentul, cum ar fi cârpe, bureți, șlefuitoare, prosoape de hârtie și o pereche bună de mănuși de cauciuc pentru a vă proteja mâinile. Apoi, enumerați toate produsele de curățare profundă care ar putea fi necesare pentru a cumpăra. Pentru o bucătărie detaliată, foarte curată, majoritatea oamenilor consideră că au nevoie de:

Detergent de suprafață sau spray dezinfectant

Detergent antibacterian pentru frigider și dulapuri pentru alimente

Soluție de curățat specială de cuptor

Detergent de podea

Substanțe ce elimină calcarul

Soluții pentru lemn sau metale

Majoritatea oamenilor încearcă să își păstreze bucătăria curată zilnic – indiferent dacă asta înseamnă să curățați plita cu o ștergere rapidă după utilizare. Cu toate acestea, pregătirea alimentelor și gătitul pot duce la acumularea de grăsime și murdărie în timp, ceea ce poate necesita un efort mai mare pentru îndepărtare.

Pasul 2: Spălați rapid toate vasele din chiuvetă

Spălați mai întâi orice vase și tigăi, astfel încât să puteți face față unei bucătării fără aglomerații. Atunci sunteți gata să începeți curățarea profundă!

Pasul 3: Curățarea profundă a aparatelor de bucătărie

Cele mai grele lucruri de curățat în bucătărie sunt de obicei cuptorul și frigiderul, dar există și roboții de bucătărie, precum mixere și mașini de tocat carnea, care necesită ingrijire și curățare.

Cum să splălați mai ușor cuptorul și frigiderul?

Aplicați mai întâi detergent pe cuptor. Cel mai sigur, deconectați-l. Scoateți rafturile și pulverizați detergentul pentru cuptor în interiorul aragazului și pe ușă, având grijă să purtați mănuși și să mențineți bucătăria bine aerisită.

Frecați plita. Îndepărtați orice plăci de plită și așezați-le în cuptor, acoperindu-le și cu un agent de curățare. Se lasă cel puțin 30 de minute.

Sortați frigiderul și congelatorul. Deconectați-l și scoateți conținutul frigiderului și al oricărui compartiment din congelator. Scoateți orice mâncare nedorită sau mucegăită și păstrați articolele perisabile, cum ar fi carnea și peștele, într-un răcitor în timp ce curățați interiorul aparatului – acestea nu ar trebui să fie în afara frigiderului mai mult de 20-30 de minute.

Înmuiați rafturile frigiderului. Scoateți orice raft și lăsați-l să se înmoaie în apă cu săpun în chiuvetă.

Curățați pereții frigiderului. În interiorul frigiderului, ștergeți pereții cu un spray anti-bacterian ușor și o cârpă din microfibre. Puteți folosi inclusiv o cârpă inmuiată în oțet pentru această acțiune de dezinfectare.

Curățați rafturile frigiderului. Ștergeți rafturile care au fost înmuiate, uscați și înlocuiți. Reconectați alimentarea și reumpleți frigiderul.

Înmuiați părțile cuptorului. Reveniți la cuptor, punând rafturile și plăcile de plită în chiuvetă pentru a le înmuia.

Spălați cuptorul. Frecați partea superioară și interiorul aragazului cu un burete. Semnele alimentare crustate pot necesita o a doua aplicare de detergent.

Îndepărtați săpunul. Clătiți buretele și ștergeți cuptorul cu apă curată.

Spălați și clătiți plăcile și rafturile plitei din chiuvetă și înlocuiți-le. Lăsați ușa deschisă pentru a lăsa aragazul să se usuce. Reconectați sursa de alimentare.

Pentru a curăța în profunzime aparatele mai mici, cum ar fi cuptorul cu microunde, trebuie să îndepărtați componentele detașabile și să le spălați separat în chiuvetă. Frecați cuptorul cu microunde în interior și în exterior pentru a scăpa de petele de grăsime. Fierbătorul și prăjitorul de pâine pot fi, de asemenea, șterse cu spray de suprafață și o cârpă caldă. S-ar putea să doriți să luați în considerare utilizarea unui agent de detartraj pentru a curăța interiorul fierbătorului.

Celelalte aparate și roboții de bucătărie se spală de obicei imdiat după utilizare, însă în cazul în care acestea stau pe un raft pline de praf, trebuie șterse și puse cu grijă la loc.

Pasul 4: Curățarea profundă a dulapurilor și suprafețelor bucătăriei

Dulapurile și suprafețele ar trebui să fie foarte importante atunci când oferiți bucătăriei o curățare totală.

Curățați interiorul. Mai întâi, scoateți tot conținutul dulapurilor și sertarelor, de la seturi farfurii la tacâmuri și alte obiecte folosite în bucătărie. Folosiți sprayul dezinfectant și o cârpă din microfibre pentru a șterge interiorul.

Frecați suprafețele exterioare. Aduceți o scară cu trepte și ștergeți partea exterioară a dulapurilor de bucătărie, a rafturilor și a ventilatorului, dacă aveți unul.

Utilizați un produs de curățare adecvat pe ușile dulapului. Pentru fronturile dulapurilor, un bol cu ​​apă caldă și săpun și o cârpă sunt de obicei cele mai bune, deși ușile din lemn masiv pot avea nevoie de un agent de curățare special.

Frecați bine mânerele. Dacă mânerele dulapurilor par deosebit de murdare, îndepărtați-le și înmuiați-le într-un castron înainte de a le șterge. Poate doriți să lustruiți mânerele din lemn și metal, odată uscate pentru a le reda strălucirea de altă dată!

Pasul 5: Sfaturi pentru curățarea bucătăriei, ultimele retușuri

Aceste sarcini finale vă vor lăsa bucătăria strălucitoare:

Frecați chiuveta. Încercați să păstrați această slujbă până după ce ați terminat restul bucătăriei. Apoi, umpleți-l cu apă caldă și o măsură de înălbitor sau îndepărtare a calcarului – nu uitați să consultați instrucțiunile producătorului. Se lasă câteva minute înainte de scurgere și ștergere.

Curățați podeaua. În cele din urmă, măturați sau aspirați podelele și umpleți o găleată cu o soluție diluată a unui produs special pentru curățarea podelei. Ștergeți bine podeaua și lăsați-o să se usuce. Bucătăria curată în profunzime este gata!

Majoritatea bucătăriilor necesită o curățare profundă doar o dată la 1-2 luni, atâta timp cât mențineți un nivel bun de igienă a suprafeței în fiecare zi. Cu aceste sfaturi, curățarea tuturor lucrurilor în interior și în exterior nu ar trebui să dureze mai mult de două ore – și veți avea o bucătărie complet curată, strălucitoare, dezinfectată.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.