5 moduri în care stresul cotidian ne poate afecta organismul și metode eficiente pentru a-l combate

Sursă foto: Shutterstock

Stresul ne afectează pe toți într-o măsură mai mică sau mai mare. Oricum ar fi, acesta își poate pune amprenta pe stilul nostru ne viață și ne poate influența sănătatea întregului organism, comportamentul și starea de spirit, așa cum ne arată studiul celor de la National Institutes of Health.

Uite câteva dintre problemele de sănătate care pot să apară din cauza stresului și cum le poți ameliora eficient:

Insomnii

Stresul nu te lasă să dormi. Unele persoane care sunt stresate de grijile zilnice, problemele la locul de muncă sau în familie, nesiguranța viitorului sau alte probleme de sănătate pot să aibă probleme cu somnul. Sunt multe probleme cu care fiecare dintre noi se confruntă zilnic, iar dacă nu le rezolvăm la timp, acestea ne pot împiedica să ne odihnim noaptea. Conform The American Institute of Stress, 48% dintre adulți au declarat că nu pot dormi din cauza stresului.

Ca să previi insomniile, încearcă să bei o cană cu lapte înainte să te culci. Laptele conține triptofan, un aminoacid care induce somnul. Pe lângă asta, trebuie să eviți consumul de cafeină sau alcool și să încerci să te gândești la lucruri pozitive.

Tulburări alimentare

Atunci când suntem copleșiți de stres, de cele mai multe ori încercăm să ne alinăm cu o porție de ceva dulce. Deși acest obicei alimentar, cunoscut drept „comfort food“, ne face să ne simțim bine pe moment, deoarece nivelul glucozei crește considerabil, odată ce va scădea, ne vom simți chiar mai rău decât înainte.

Tot ce trebuie să faci este să nu lași stresul să îți dicteze ce să mănânci și să încerci să respecți o dietă echilibrată, ca să te calmezi. Înlocuiește prăjiturile cu legume sau cu popcorn. Acestea conțin fibre care îți vor de senzația de sațietate și nu vei mai simți nevoie să mănânci și altceva.

Probleme cu stomacul

Stresul este puternic legat de sistemul digestiv, iar una dintre dovezi este golul din stomac pe care îl simțim atunci când suntem foarte emoționați. Pe lângă faptul că ne influențează alimentația, acesta poate provoca și alte probleme digestive, iar una dintre cele mai comune afecțiuni este sindromul colonului iritabil.

Dacă ai crampe abdominale în mod constant, mucus în scaune sau constipație, este foarte posibil să fie vorba de sindromul colonului iritabil și este necesar să faci o programare la gastroenterologie. Medicul este cel care va pune diagnosticul și îți va recomanda tratamentul potrivit.

Slăbirea sistemului imunitar

În unele cazuri, persoanele stresate pot avea un sistem imunitar slăbit, ceea ce înseamnă că pot răci mai repede decât în mod normal. Cauza este nivelul crescut de cortizon, un hormon care este eliberat atunci când suntem stresați. De obicei, acesta scade atunci când ne liniștim, însă în cazul stresului cronic, nivelul de cortizon rămâne crescut și poate contribui la slăbirea sistemului imunitar.

Ca să eviți această problemă, este recomandat să te odihnești suficient, să mănânci sănătos și să îți protejezi corespunzător organismul, în special în sezonul rece.

Probleme cardiovasculare

Tot din cauza nivelului crescut de cortizon, pot să apară probleme la nivelul vaselor de sânge. Acestea se contractă atunci când trecem prin stări de stres, ceea ce înseamnă că sângele va circula mai greu și poate duce la apariția problemelor cardiovasculare.

Deși o baie caldă, o cană cu ceai fierbinte sau câteva exerciții de terapie pentru relaxare ne pot ajuta să ameliorăm stresul, este necesar să mergi la medic pentru un consult de specialitate.

Stresul ne afectează atât starea mentală, cât și fizică, iar organismul nostru va avea de suferit. Primul pas către ameliorarea stresului este să știi cum se manifestă și apoi să iei toate măsurile necesare ca să reduci cauzele care contribuie creșterea nivelului de stres.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.