5 modalități eficiente pentru a-ți reduce facturile iarna

Sursa foto:Jessica Lewis from Pexels

Pe timp de iarnă, încălzirea locuinței este o cheltuială inevitabilă și necesară. Cu cât vremea este mai rece, cu atât simțim nevoia să stăm mai mult timp în casă, la căldură, ceea ce înseamnă la final de lună costuri mai mari cu încălzirea, dar și cu energia electrică. Cu toate acestea, dacă ne pregătim din timp, avem șanse mari să ne eficientizăm cheltuielile fără să ne sacrificăm confortul din propria locuință.

Punerea în aplicare a unor măsuri practice îți pot reduce facturile lunare chiar și cu până la 50% îți pot transforma locuința într-una călduroasă, dar economică și eficientă. Iată ce trebuie să știi:

Nu porni centrala termică la maximum

Cât timp te îmbraci corespunzător și nu îți dorești neapărat să stai în tricou în casă, îți poți reduce factura la gaz cu până la 20%, dacă ții termostatul centralei tale termice între 20 și 21 de grade Celsius. De altfel, specialiștii de la Centrul Consumatorilor de Energie din California spun că aceasta este temperatura optimă la care ar trebui menținut termostatul, atât pentru a te bucura de confort termic în propria casă, cât și pentru a-ți reduce cât mai mult costurile. Cele mai noi centrale termice în condensație îți permit să controlezi pe deplin temperatura din casă, au o eficiență ridicată și un randament cu cel puțin 10% mai mare decât o centrală clasică. Dacă te pregătești să îți schimbi centrala veche și să instalezi una nouă, această soluție te poate ajuta să faci economii considerabile pe termen lung. 

Înlocuiește becurile clasice cu LED-uri

Iarna, și factura de la energia electrică poate crește considerabil. Petrecem mai mult timp acasă, așa că luminile stau aprinse mai multe ore și folosim mai des aparatele electrocasnice. De aceea, este bine să iei în calcul înlocuirea becurilor incandescente clasice cu niște LED-uri economice, care folosesc cu până la 75% mai puțină energie și au o durată de viață de 25 de ori mai mare. Deși au un cost inițial mai mare, LED-urile sunt mult mai practice pe termen lung, iar cheltuielile se pot amortiza încă din primele luni. 

Verifică izolația locuinței

Dacă simți că locuința ta pierde prea repede căldură, s-ar putea să fie din cauza izolației proaste. Apartamentele care nu au fost izolate sunt mai răcoroase iarna și mai călduroase vara, ceea ce poate însemna costuri mai ridicate pentru tine pe tot parcursul anului. Izolarea pereților care au contact cu exteriorul poate reduce costurile cu încălzirea cu până la 50%, iar cheltuiala pe care o presupune un astfel de proiect nu este deloc de speriat. Dacă locuiești la casă, nu uita nici de izolația termică a acoperișului și a podelei, mai ales dacă spațiul se încălzește greu și trebuie să ții pornită constant centrala pentru a păstra o temperatură plăcută înăuntru. 

Înlocuiește progresiv aparatele electrocasnice

Atunci când vine momentul să înlocuiești un aparat electrocasnic, dincolo de funcțiile pe care vrei ca aparatul nou să le aibă, este bine să iei în calcul și consumul de energie electrică al acestuia. Aparatele moderne de clasă A+++ sunt mai scumpe, este drept, dar pe termen lung consumul de energie al acestora abia dacă se va resimți în facturile tale lunare. Pe măsură ce locuința ta devine una eficientă din punct de vedere electric, acest lucru se va vedea din plin și în suma pe care o  plătești către furnizorul de curent. 

Scoate din priză aparatele

Un gest aparent banal, precum decuplarea de la priză a aparatelor electrocasnice care nu trebuie să funcționeze în permanență, poate contribui enorm la reducerea facturii cu energia electrică. Potrivit money.com, gadgeturile conectate la priză chiar și când nu se află în funcțiune îi costă în total pe consumatorii americani până la 10 miliarde de dolari. Unele dintre aparatele care consumă cel mai mult când nu sunt utilizate sunt boxele, consolele de jocuri video, cuptoarele cu microunde și încărcătoarele de baterii. 

Sursa foto:Jessica Lewis from Pexels

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.