5 măsuri economice pentru noul Cod Fiscal. TVA de 18% și cotă unică de 14%

Guvernul a prezentat, în ședința de miercuri, proiectele de modificare pentru Codul Fiscal și Codul de procedură Fiscală ale căror măsuri de relaxare fiscală ar urma să genereze 325.000 de noi locuri de muncă în anul 2016 și un impact pozitiv la creșterea economică de 1,7% din PIB.

Iată 5 dintre cele mai importante măsuri care ar urma să fie incluse în modificările Codului Fiscal.

1. Scăderea TVA de la 24 la 18%

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, cota standard de TVA ar urma să scadă de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016, și la 18% începând cu 1 ianuarie 2018.

Calculele guvernanților arată că impactul bugetar brut al aplicării cotei TVA de 20% va fi, în 2016, de 11,6 miliarde lei, “sume care rămân la dispoziția populației și a agenților economici”. De asemenea, în 2016, impactul bugetar net al măsurii va fi de 5,2 miliarde lei.

În ceea ce privește beneficiile pentru bugetul de stat, se estimează o recuperare a veniturilor din TVA, contribuții sociale, impozit pe salarii etc. în valoare de 6,4 miliarde lei, iar în economie se preconizează o creștere suplimentară de circa un punct procentual.

În plus, numărul locurilor de muncă ar putea crește cu aproximativ 145.000 în anul 2016, respectiv cu 75.000 în următorii ani.

2. Scade cota unică de impozitare

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, și cota unică de impozitare ar urma să fie redusă de la 16%  la 14%, începând de la 1 ianuarie 2019.

Reducerea ar urma să fie aplicată atât pentru venituri, cât și pentru profit.

Impactul bugetar net pentru anul 2019 este estimat la 2,5 miliarde de lei, iar surplusul de creștere economică va fi de 0,5 puncte procentuale.

3. Reducerea contribuțiilor de asigurări sociale

Contribuțiile de asigurări sociale la angajat ar urma să se reducă de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%,

De asemenea, proiectul de modificare a Codului Fiscal mai prevede și introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CAS și CASS de la 1 ianuarie 2016.

4. Impozitare suplimentară pentru IMM-urile fără angajați

Pe de altă parte, noul proiect de Cod Fiscal prevede ca microîntreprinderile fără salariați să fie impozitate suplimentar, cu o sumă fixă trimestrială, stabilită și actualizată, în funcție de evoluția veniturilor fiscale care s-ar fi încasat la un salariu de bază minim brut pe economie.

Cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariați va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datorează impozit.

Cu scopul de a crea noi locuri de muncă și pentru așezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu și fără salariați, va fi introdus un sistem diferențiat de cote de impozitare, între 1% și 3% din venituri, se arată în propunerea de modificare a Codului Fiscal.

Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariați, inclusiv, de 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat și de 3% pentru microîntreprinderile care se află în anumite situații înscrise în registrul comerțului—dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, declarare pe proprie răspundere a nedesfășurării de activități la sediul social/sediile secundare.

5. Impozit şi pentru terenul ocupat de construcţii

O măsură care vizează direct populaţia va fi și aceea potrivit căreia persoanele fizice vor fi obligată să achite impozit şi pentru terenul ocupat de construcţiile pe care le deţine, inclusiv locuinţe.
Măsura ar urma să intre în vigoare de anul viitor.

Actualul Cod Fiscal stabileşte că impozitul pe teren nu trebuie datorat pentru terenul aferent unei clădiri şi pentru suprafaţa de teren care este acoperită de o clădire.

 

Dacă acest articol v-a fost util, alăturaţi-vă, cu un simplu Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de Facebook.