5 lucruri importante pe care copiii le învață jucându-se

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: goodluz

Unii îl pot vedea ca pe o simplă pierdere de timp, însă în cazul unui copil joaca este un lucru mult mai important.

Pentru cei mici, joaca este cea mai rapidă, sigură și simplă cale prin care pot să-și dezvolte câteva dintre principalele calități de care vor avea nevoie mai departe în interacțiunea cu alte persoane. Dealtfel, dreptul de a se juca al unui copil a fost numit un drept universal de către United Nations Convention on the Rights of the Child, datorită nenumăratelor beneficii pe care acest simplu obicei îl aduce.

5 lucruri importante pe care copiii le învață jucându-se:

  1. Prin joacă, cei mici descoperă lumea fizică

Jean Piaget, un cunoscut psiholog elvețian care a dezvoltat teoria dezvoltării cognitive, susține că joaca le permite celor mici să interacționeze cu lumea materială și să își dezvolte repere fizice și matematice de bază. Potrivit principiului acestuia, învățarea nu este un proces prin care treci, ci o activitate pe care o desfășori, iar în cazul copiilor este vorba tocmai de joacă. Un studiu realizat în 2010 a reușit, de exemplu, să facă o legătură concretă între abilitățile matematice peste medie dezvoltate de copiii care au crescut jucându-se cu piese de construcții, unde aveau libertatea să măsoare, să proiecteze și să calculeze singuri. Jucăriile Lego folosite în experiment s-au dovedit extrem de eficiente în sprijinirea celor mici să își formeze mai ușor repere fizice.

  1. Joaca îi ajută să își dezvolte creativitatea și să găsească mai ușor soluții

Probabil că ai auzit de foarte multe ori că joaca îl ajută pe cel mic să fie mai creativ, însă nu este doar o vorbă, ci concluzia unui studiu realizat încă din anul 1979, cu două grupe de copii. Prima a primit libertatea de a se juca în orice fel, în timp ce a doua grupă a primit doar o mărgea și câteva bețe care se puteau monta, alături de un manual de instrucțiuni prin care cei mici puteau învăța cum să prindă mărgeaua. Ambele grupe au fost puse apoi să rezolve o problemă surpriză care necesita o soluție nouă, inovativă, grupa celor lăsați să se joace liberi a fost mult mai rapidă și eficientă. În concluzie, este important să îl ajuți pe cel mic cu indicații, însă numai până într-un punct. El trebuie să descopere lucruri noi de unul singur, în timp ce tu poți observa.

  1. Cei mici descoperă autocontrolul și abilitatea de a interacționa social

Atunci când se joacă în grup, cei mici învață că trebuie să își țină relațiile impulsive sub control pentru a putea ajunge la un rezultat bun alături de ceilalți. Astfel, interacțiunile sociale sunt dezvoltate într-un mod sănătos, iar autocontrolul intră în funcțiune.

  1. Joaca înseamnă sănătate mentală și fizică

Așa cum mișcarea fizică este recomandată și pentru adulți, aceasta este extrem de importantă în cazul copiilor, mai ales în perioada lor de dezvoltare. Activitățile fizice, atât la copii, cât și în cazul adulților, limitează nivelul de stres, stările de anxietate și ajută la oxigenarea mult mai bună a creierului.

  1. Jocurile dezvoltă relații și conexiuni umane

Nu în ultimul rând, prin joacă cel mic poate învăța să interacționeze mai bine cu cei din jurul său: poate deveni mai receptiv, își va dezvolta empatia și va putea comunica mai ușor. Joaca este utilă atât în interacțiunea sa cu alții copii de aceeași vârstă, cât și în relațiile cu cei de acasă.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: goodluz

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.