5 întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a cumpăra un produs

Foto: Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Karramba Production

Indiferent că încerci să îți reduci cheltuielile sau vrei să fii mai atent la modul în care îți cheltuiești banii, e bine întotdeauna să fii pe deplin informat atunci când cumperi un produs, mai ales dacă este vorba de unul mai scump.

Prima întrebare pe care ar trebui să ți-o pui este dacă ai nevoie cu adevărat de un lucru înainte de a-l cumpăra. Cum însă nu întotdeauna nevoia este motivul principal pentru care ne luăm unele lucruri, este bine să te asiguri că știi să te informezi corect, astfel încât să nu faci o achiziție pe care să o regreți. Iată ce întrebări ar trebui să îți pui înainte de a cumpăra un produs:

Cât de mult îmi place acest produs?

Uneori, ne dorim să cumpăram un articol anume doar pentru că am auzit vorbindu-se des despre el și suntem curioși să îl testăm și noi, fără a avea însă garanția că ne place sau ni se potrivește. În acest scenariu, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să verifici dacă nu cumva îl poți testa înainte. Așa cum firmele de cosmetice oferă adeseori mostre pentru testare, s-ar putea să poți găsi o soluție și pentru alte tipuri de produse. De exemplu, IQOS îți oferă varianta de a testa gratuit dispozitivul și, dacă este pe placul tău, îl poți achiziționa ulterior. Nu ai cum să știi cât de bine ți se potrivește un lucru înainte să ai ocazia de a-l încerca și de a-ți crea propria ta părere despre el, așa că dacă ai posibilitatea, începe întotdeauna printr-un test.

Ce durată de viață are acest produs?

Unele chilipiruri pe care le cumpărăm la prețuri de nimic nu au o durată de viață foarte mare și nu puține sunt cazurile în care ele rezistă doar câteva zile. Să îți iei un lucru doar pentru că îl găsești la un preț insignifiant s-ar putea să nu fie chiar cea mai bună decizie, în condițiile în care toți banii pe care îi dai pe astfel de produse i-ai putea pune deoparte pentru o investiție de calitate. Încearcă să pui mereu în balanță suma pe care o cheltuiești pe un produs cu durabilitatea și calitatea acestuia. Astfel, te vei feri de cheltuielile impulsive care nu îți aduc un beneficiu real.

Chiar trebuie să cumpăr acest lucru acum?

Să îți acorzi un răgaz de una sau mai multe zile pentru a decide dacă să cumperi sau nu un lucru poate fi o strategie eficientă dacă încerci să îți reduci cheltuielile impulsive. Prin această metodă, vei reuși să faci mai ușor diferența între lucrurile de care ai nevoie, cele pe care ți le dorești cu adevărat și cele pe care le-ai cumpăra doar de dragul de a le avea. Dacă după această perioadă încă mai ești cu gândul la produsul respectiv, atunci poate că merită să îți analizezi bugetul și să ți-l cumperi.

Ce spun alți consumatori?

Pe internet vei găsi recenzii de la alți clienți și utilizatori pentru aproape orice produs. Să citești câteva păreri ale altor oameni înainte de a cumpăra un lucru te poate ajuta să identifici nu numai produsele de calitate îndoielnică pe care ar trebui să le eviți, dar și posibilele defecte care te-ar face să regreți achiziția. De exemplu, dacă vrei să îți iei un ceas inteligent și ai pus ochii pe un model, dar cei care l-au folosit se plâng de modul în care acesta funcționează, te-ai gândi de două ori înainte să îl cumperi, nu-i așa? Recenziile pot fi un barometru important care să te ajute să navighezi prin gama variată de produse până când îl găsești pe cel potrivit pentru tine.

Pot găsi acest produs mai ieftin în altă parte?

Magazinele practică adeseori prețuri diferite pentru aceleași articole. Nu rare sunt cazurile în care îți cumperi un lucru, doar pentru a descoperi cu dezamăgire că îl puteai achiziționa considerabil mai ieftin în altă parte. Pentru electrocasnice și gadgeturi poți folosi întotdeauna site-urile care îți compară prețurile din mai multe magazine, pentru a-ți face o idee corectă despre prețul real al produselor pe care ai pus ochii. În schimb, când vine vorba despre cosmetice, haine, mobilă etc, cea mai bună soluție este să cauți în cât mai multe magazine de încredere până când găsești un preț rezonabil, sau să îți salvezi câteva alerte ale magazinelor online pentru acel produs și să aștepți să apară o reducere considerabilă.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Karramba Production

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.