5 idei ca să ai haine călcate perfect. Care sunt lucrurile de care ai nevoie

haine călcate
Idei pentru haine călcate perfect. Foto: philips.ro

Dacă este făcut fără organizare, călcatul rufelor poate fi, într-adevăr, o corvoadă. Însă atunci când hainele sunt călcate în ordine și corect, cu ajutorul unor aparate eficiente, întregul proces nu mai este deloc unul dificil.

Site-ul wikihow.com a strâns o serie de sfaturi și de trucuri care te vor ajuta să economisești timp și să calci corect orice tip de material:

1. Adună toate echipamentele de care ai nevoie înainte de a începe să calci. Vei avea nevoie în special de o masă de călcat și de o bucată de material mai vechi pentru a proteja hainele delicate.

2. Împarte hainele pe care vrei să le calci în funcție de materialul din care sunt făcute – țesături diferite au nevoie de o tehnică diferită de călcat. Începe cu hainele care necesită cea mai scăzută temperatură, și treci apoi la materiale care se calcă la temperaturi tot mai ridicate.

Hainele din acetat, viscoză, mătase și lână ar trebui să fie călcate la o temperatură joasă. În cazul hainelor din viscoză, din mătase sau din satin e indicat să le întorci pe dos înainte de a le călca.

Iar în aceea ce privește hainele din lână, pune o bucată de material umedă între haină și fierul de călcat. Materialele delicate nu ar trebui să intre în contact cu fierul de călcat.

Pentru poliester poți utiliza o temperatură medie, iar pentru bumbac una ridicată. Atât hainele din poliester, cât și cele din bumbac, ar trebui să fie ușor umede înainte de a le călca.

Pentru a scăpa de problema umezirii hainelor înainte de a le călca, cel mai simplu este să folosești o stație de călcat cu abur, care reușește să pătrundă în țesătura hainelor și să le calce foarte rapid, dintr-o singură alunecare.

Durata de timp investită în călcarea hainelor depinde foarte mult de cât de moderne și de eficiente sunt aparatele folosite. AICI găsești și alte electrocasnice care îți pot veni în ajutor.

mătase
Mătasea trebuie călcată cu foarte mare grijă. Foto: alex.ch (Flickr / Creative Commons)

3. Arunci când calci o cămașă, începe cu gulerul acesteia. Pune fierul de călcat în spatele gulerului, în centru, și deplasează-l spre marginea de jos a cămășii. Apoi întoarce-te în centru și calcă și cealaltă parte. În cazul mânecilor, calcă-le de la manșete spre umeri.

Dacă pantalonii au buzunare, întoarce-le pe dos și începi să le calci pe ele prima dată. Apoi pune partea de sus a pantalonilor pe masă și calcă talia. Întinde pantalonii pe masa de călcat, cu un picior unul peste altul. Asigură-te că toate cusăturile pantalonilor sunt corect aliniate. Pliază după aceea un picior al pantalonilor peste talie și calcă piciorul rămas pe masă. Apoi, întoarce pantalonii și repetă procesul și pe cealaltă parte.

Atunci când calci o fustă, începi de la marginea de jos și continuă spre talie. Dacă o fustă are ciucuri sau franjuri e indicat să o întorci pe dos înainte de a o călca pentru a nu deteriora modelul. De asemenea, ai grijă să calci în jurul nasturilor, și nu este ei.

4. După ce ai terminat, lasă fierul de călcat să se răcească timp de 10 minute. Nu îl pune în cutie înainte deoarece este foarte fierbinte.

5. Nu este recomandat să calci hainele din blană, fie ea naturală sau sintetică: în cazul celei naturale, ai putea să distrugi pielea, iar în cel de-al doilea caz poți topi fibrele din care este făcută.