5 greșeli care îți transformă locuința într-un adevărat cuptor pe timpul verii

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Juergen Faelchle

Când ajungi acasă vara, după o zi toridă, singurul lucru pe care ți-l dorești este să te adăpostești de caniculă undeva la răcoare. Însă când deschizi ușa apartamentului, parcă îți vine să te întorci înapoi în razele soarelui, doar-doar scapi de zăpușeală.

Se întâmplă adeseori ca în locuințele noastre temperatura resimțită să rivalizeze cu cea de afară, mai ales dacă nu ne luăm unele măsuri de precauție sau comitem unele greșeli care ajung să ne transforme casa într-un adevărat cuptor.

Umiditatea din locuința ta este prea ridicată

Umiditatea și căldura nu fac casă bună împreună. Atunci când atmosfera din locuința ta are o umiditate ridicată, canicula este resimțită și mai intens, iar aerul devine irespirabil. Transpiri tot mai mult, iar disconfortul termic este cu atât mai mare cu cât crește umiditatea. Soluția este să ai un sistem bun de ventilație, care să recircule aerul, sau să deschizi ferestrele dimineața, pentru a permite aerisirea încăperilor. Dacă vrei însă să ai un control permanent asupra umidității din locuință, atunci un astfel de dezumidificator de aer, casnic se va dovedi de-a dreptul salvator pe timpul verii. Acesta poate ține eficient sub control umiditatea, scăzând astfel riscul alergiilor cauzate de mucegai și igrasie și redând confortul termic al locuinței tale.

Nu ai jaluzele opace, care să împiedice intrarea căldurii

Obloanele sau jaluzelele opace, care nu permit intrarea razelor de soare în încăperi și țin căldura la distanță, sunt esențiale pe timpul verii. Chiar dacă ai deja acasă un aparat de aer condiționat, probabil știi deja că acesta nu face față în zilele în care temperatura de afară sare de 35 de grade Celsius și că trebuie să îl ții pornit în permanență, un lucru costisitor și uneori nociv pentru sănătatea ta. În schimb, niște obloane din lemn sau bambus împiedică pătrunderea căldurii și mențin încăperile răcoroase. Acestea sunt esențiale mai ales dacă locuința ta este orientată spre est sau vest și se află în bătaia soarelui o mare parte din zi.

Lași ferestrele deschise pe timpul nopții

Mulți dintre cei care și-au făcut un obicei din a dormi cu ferestrele deschise pe timpul nopții nu își dau seama cât de greșit este acest lucru. Deși este bine să răcorești camera înainte de a te băga în pat și de a ventila aerul, dormitul cu geamurile deschise poate avea efecte neașteptate. În timpul somnului, temperatura corpului scade și ajunge la cel mai jos nivel în jurul orei 3 dimineața. La aceeași oră, și temperatura de afară este la cea mai scăzută valoare. Scăderea rapidă a temperaturilor face ca mușchii din jurul gâtului și capului să devină tensionați și să se încordeze, ceea ce te poate trezi brusc din somn sau te poate face să te trezești a doua zi simțindu-te extrem de obosit, cu dureri musculare și o stare generală proastă.

Lași în priză gadgeturile și electrocasnicele

Pe timpul verii, ar trebui ca înainte de culcare să scoți din priză toate gadgeturile și electrocasnicele de care nu ai nevoie. Laptopurile, DVD Playerele sau tabletele pot produce o cantitate deloc neglijabilă de căldură și pot contribui semnificativ la încălzirea unei încăperi, chiar dacă nu îți dai seama de asta din prima. Chiar și un Xbox poate degaja suficientă căldură pentru a-ți cauza un disconfort, în special pe timpul nopții. De aceea, înainte de culcare, asigură-te că niciun aparat nu se află în priză.

Nu ai grijă de aparatul de aer condiționat

Pentru ca un aparat de aer condiționat să funcționeze la fel de bine chiar și după ani de zile de la data achiziționării, este necesar să nu treci peste etapele de îngrijire a acestuia. De exemplu, filtrele aparatului trebuie curățate sezonier, în special înainte de folosirea acestuia pe timpul verii. Niște filtre murdare sau încărcate pot face ca aerul emanat din aparat să fie plin de alergeni sau să aibă un miros neplăcut. De asemenea, atunci când ai senzația că aparatul nu mai răcește aerul așa cum o făcea când l-ai cumpărat, este posibil să aibă probleme cu cantitatea de freon. Freonul trebuie înlocuit o dată la câțiva ani, iar dacă nu neglijezi controalele de rutină ale aparatului, nu va trebui să înduri canicula în casă pentru că aparatul tău de aer condiționat nu face față.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Juergen Faelchle