5 flori frumoase și pericolele pe care le ascund

Foto: Shutterstock

„Flori frumoase sunt multe, dar nu toate au miros dulce”, spune un proverb românesc. Deși intenția sa conotativă este de a servi ca avertisment general pentru a nu judeca oamenii și lucrurile doar după înfățișare, nu degeaba florile sunt folosite ca un prim exemplu al decepției.

Deși în mai toate culturile sunt considerate simboluri ale frumuseții, numeroase flori sunt făcute de plante care pot avea un efect nociv asupra altor plante, animalelor sau chiar oamenilor. Să vedem, așadar, câteva exemple de astfel de flori și motivul pentru care nu ar trebui să te lași amăgit de frumusețea lor.

Rochița rândunicii

Plantă cu flori în formă de trompetă, de culoare albă sau mov, rochița rândunicii are o răspândire destul de mare. Ea poate crește chiar și pe marginile drumurilor, atrăgând adesea trecătorii care se opresc să culeagă aceste flori. Atenție, însă, căci rochița rândunicii este cunoscută de majoritatea agricultorilor drept volbura și este o buruiană care poate sufoca toate plantele din jurul ei.

Extrem de periculoasă pentru culturile de grâu, porumb, dar și pentru leguminoase, volbura este și foarte persistentă, deoarece semințele plantei pot rezista în adâncul solului chiar și 50 de ani. În cazul în care ai culturi afectate de volbură, va trebui să folosești erbicide adecvate. Spre exemplu, pachetul Record Max se dovedește extrem de eficient în a elimina volbura din culturile de porumb.

Crinul

Cultivat încă din Antichitate, crinul este considerat și în ziua de astăzi una din cele mai frumoase flori. Dintre toate toate cele peste 100 de specii de crini ale familiei Liliaceae, cel mai apreciat este crinul alb – considerat, printre altele, un simbol al inocenței. Din păcate, atât crinul alb, cât și rudele sale (precum crinul roz, crinul asiatic sau spectaculosul crin tigrat) pot fi extrem de periculoase pentru animalele tale de companie, în special pentru pisici.

Dacă un animal va consuma această plantă, poate prezenta simptome precum salivare excesivă, vomă, diaree. Bulbii crinului sunt considerați cei mai otrăvitori, iar dacă animalul consumă o cantitate mare din planta respectivă, poate suferi insuficiență renală și poate chiar să moară.

Leandrul

Deși frumusețea florilor îi determină pe mulți grădinari să cultive acest arbust, leandrul este una dintre cele mai otrăvitoare plante folosite în grădinile de flori din toată lumea. Consumul acestei plante s-a dovedit adesea nociv, deoarece poate provoca simptome destul de grave precum modificarea ritmului  cardiac, tulburări de vedere, atac cerebral și chiar moartea.

Grădinarii care se ocupă de cultivare sunt obligați să poarte mereu mănuși atunci când manipulează această plantă. Dacă atingi din greșeală frunze de leandru cu mâna goală, va trebui să îți speli bine pielea cu apă și săpun.

Ciumăfaia

Plantă din genul Datura, ciumăfaia face de obicei flori albe frumoase ce se dezvoltă într-un climat cald. Este adesea cultivată în scop decorativ, însă arbuștii de ciumăfaie pot fi găsiți practic oriunde, de la câmpuri, la împrejurimi ale clădirilor părăsite.

Ciumăfaia este periculoasă din cauza semințelor sale, care, consumate de om, pot crea stări psihoactive intense, halucinații puternice asociate cu delirul. Cei care încearcă datura în scopuri recreative află destul de repede că nu își mai pot controla în niciun fel comportamentul și că nu mai pot face diferența dintre realitate și halucinație. În doze mai mari, ciumăfaia poate duce la otrăvire.

Hortensia

Nu toate florile sunt atât de frumoase încât să inspire nume de oameni. Este adevărat că mănunchiurile bogate de flori ale acestui arbust au un farmec aparte, însă planta poate fi extrem de periculoasă pentru oricine s-ar încumeta s-o consume.

Frunzele sau mugurii pot provoca greață, vărsături, diaree și dureri abdominale dacă sunt ingerate. Planta conține o substanță asemănătoare cu acidul cianhidric – acid periculos folosit de naziști în lagărele de concentrare din al Doilea Război Mondial.

Sunt numeroase lucruri pe care nu le știm despre natura înconjurătoare. Oricât de frumoase ți s-ar părea unele flori, documentează-te întotdeauna asupra lor dacă vrei să le cultivi în casa ta.

Sursă foto: Shutterstock.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.