5 boli care astăzi afectează milioane de români și ce factori de risc să ai în vedere

Foto: Shutterstock.com

Stresul zilnic de la serviciu este cel pe care dăm vina cel mai des atunci când ne lovește o durere de cap și ne simțim foarte obosiți încă de pe la mijlocul zilei. Simptomele neplăcute precum durerile sau rigiditatea musculară pot fi un semn de boală care încă nu a fost diagnosticată.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în România, stilul de viață nesănătos și sedentarismul sunt principalii factori care duc la declanşarea unor boli periculoase.

  1. Poliartrita reumatoidă – boala reumatică de care pot suferi chiar și tinerii

Bolile reumatice se află în topul afecțiunilor de care suferă românii. Conform Digi24, poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală reumatică de care suferă aproape 200.000 de români și se manifestă în special la tinerii între 25 și 40 de ani. Această boală autoimună poate provoca dureri articulare în tot corpul iar fără tratamentul adecvat, vor apărea dureri cronice și chiar handicap locomotor. Netratată, boala are un risc ridicat de mortalitate.

În forma ei incipientă, simptomele pot să apară foarte lent așa că este bine să te informezi din timp asupra poliartritei reumatoide, și să ai în vedere factorii de risc.

  1. Obezitatea – rezultatul sedentarismului

Deși problema obezității pare că nu se discută pe plaiurile noastre, ea devine din ce în ce mai frecventă și în România. Studiul Obezitatea în România realizat de Ministerul Sănătății în 2014 arată că 21,3% dintre românii de peste 18 ani suferă de obezitate. Mai mult, rata obezității crește odată cu vârsta. Bărbații sunt mai afectați decât femeile, cu un procent de 23%, respectiv 20,3%.

Medicii recomandă să încercăm să evităm cât de mult posibil sedentarismul, mai ales în timpul liber,  atunci când tindem mai degrabă să ne relaxăm decât să facem mișcare. Apoi, o alimentație sănătoasă ne va ajuta să nu facem excese, dacă știm cum să ne raportăm la mâncare.

  1. Insuficiența cardiacă – cea mai frecventă cauză a internărilor în România

Cu un impact foarte mare asupra mortalității, insuficiența cardiacă afectează peste un milion de români. Aceasta este principala cauză a mortalității în cazul bolilor cardiovasculare, la egalitate cu infarctul miocardic și cu accidentul vascular cerebral. În spitalele din România, insuficiența cardiacă este cea mai frecventă cauză a internărilor iar mortalitatea în spital este de aproximativ 8%.

Din cauza prognosticurilor negative, boala trebuie diagnosticată și tratată din timp. Conform Media Med Publicis, insuficiența cardiacă are un prognostic mai prost decât majoritatea formelor de cancer, iar durata medie de supraviețuire este de circa 3-4 ani. Românii însă au o percepție scăzută despre ceea ce reprezintă această boală. 9 din 10 români nu știu că au această afecțiune de aceea controlul medical și diagnosticarea timpurie sunt vitale.

  1. Depresia ia amploare și în rândul copiilor și adolescenților

Depresia afectează peste 300 de milioane de oameni din toată lumea iar în România este prezentă în special în rândul celor de 16 – 45 de ani. Din păcate, psihoterapeuții susțin că depresia a început să se răspândească și în rândul copiilor și adolescenților de până în 16 ani. Somnul și alimentația sunt cele mai afectate aspecte în cazul celor care suferă de această tulburare iar problemele se pot agrava.

Depresia poate apărea ca urmare a senzațiilor constante de nesiguranță și izolare și de cele mai multe ori este însoțită de stări de anxietate. Diagnosticul trebuie să fie pus de un medic psihiatru pentru ca tratamentul ce urmează să fie cel potrivit. Deoarece formele depresiei variază, consultul psihic este primul pas și cel mai important pentru a putea stabili pașii spre vindecare.

  1. Diabetul zaharat – diagnosticul timpuriu poate salva vieți

Numărul celor afectați de diabetul zaharat s-a dublat față de anii anteriori. În prezent, aproximativ 1,7 milioane de români suferă de diabet zaharat, dintre care 52% sunt femei iar 47,5% sunt bărbați. Diabetul zaharat poate duce la complicații cardiovasculare iar tratamentele asociate sunt costisitoare. Medicii avertizează că pentru fiecare pacient diagnosticat, există cel puțin un altul nediagnosticat, de aceea este foarte important să existe un screening și o serie de analize care să stabilească diagnosticul.

Nu ezitați sa apelați la medicul specialist atunci când simptomele neplăcute încep să vă deranjeze. Numai acționând la timp veți putea preveni ce este mai rău.

Sursa foto: shutterstock.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.