5 ani negri pentru istoria UE. Un număr record de atentate face Europa să tremure

Ultimii cinci ani din istoria Uniunii Europene au fost marcaţi de atentate teroriste comise cu o frecvenţă total străină pentru acest spaţiu, ale cărui temelii sunt tocmai pacea, toleranţa şi buna colaborare între popoare.

Astăzi, două explozii în aeroportul din Bruxelles, urmate de altele produse în reţeaua de metrou a oraşului belgian au dus la moartea a cel puţin 40 de persoane.

Puteţi urmări desfăşurarea LIVE a evenimentelor din Bruxelles în articolul nostru de la linkul de mai jos:

Explozii puternice în Bruxelles. Ziua atacurilor LIVE

Lista atentatelor comise în UE în ultimii 5 ani, prezentată de noi mai jos, arată că teroriştii au lovit cu preponderenţă în vestul şi nordul Europei, dar şi Europa Centrală şi de Est apar pe această hartă neagră. Este jumătatea de deceniu cu cele mai multe atentate teroriste din întreaga istorie a UE.

Când: 2 martie 2011
Unde: Frankfurt, Germania
Morți: 2
Răniți: 2
Cum: focuri de armă
Descriere: Atacatorul Arid Uka, musulman albanezo-kosovar, a fost arestat și acuzat de uciderea a doi cetățeni americani și de rănirea altor doi. A fost condamnat la închisoare pe viață.

Când: 13 decembrie 2011
Unde: Liege, Belgia
Morți: 7
Răniți: 125
Cum: focuri de armă și atac cu grenadă
Descriere: Atacatorul Nordine Amrani, belgian cu origini marocane, a aruncat grenade și a tras cu pușca în civili în piața Saint Lambert, din Liege. Șase oameni au murit și 125 au fost ucise în piață. Apoi, Amrani s-a sinucis. Înainte de atac, Amrani mai omorâse o femeie, în casa sa. Bărbatul simțea o repulsie față de societatea în care trăia.

Când: 15 martie 2012
Unde: Montauban, Franța
Morți: 2
Răniți: 1
Cum: focuri de armă
Descriere: Doi soldați îmbrăcați în uniformă au fost uciși iar un al treilea a fost rănit grav după un atac în fața centrului comercial din Montauban. Cei trei se aflau în apropierea unui bancomat. Toți făceau parte din Regimentul 17 de Parașutiști, care funcționează în apropierea orașului numit. Atacatorul francez cu origini algeriene, Mohammed Merah (23 de ani), era un critic al intervenției străine în Afganistan. Bărbatul avea si convingeri anti-semite, socotind să ”evreii ne ucid frații și surorile din Palestina”.

Când: 19 martie 2012
Unde: Toulouse, Franţa
Morţi: 4
Răniţi: 1
Cum: focuri de armă
Descriere: Mohammed Merah, atacatorul de la Montauban, conducea o motocicletă şi a oprit în faţa unei şcoli evreieşti, Ozar Hatorah. El a deschis imediat focul asupra unui bărbat în vârstă de 30 de ani, Rabbi Jonathan Sandler şi a copiilor săi. Bărbatul şi doi dintre cei trei copii ai săi au murit. Fiica directoarei şcolii, în vârstă de 8 ani, a fost de asemenea ucisă. Un băiat evreu în vârstă de 17 ani a fost grav rănit.

Când: 19 mai 2012
Unde: Brindisi, Italia
Morţi: 1
Răniţi: 5
Cum: atac cu explozibil improvizat
Descriere: Trei bombe improvizate, ascunse într-un tomberon, au explodat în faţa Liceului Morvillo Falcone. O fată în vârstă de 16 ani a murit, iar alţi cinci elevi au fost răniţi, unul dintre ei grav. Autorul atacului este italianul Givanni Vantaggiato. Atacul a fost legat de lumea mafiota italiană. Liceul poartă numele lui Giovanni Falcone, un magistrat ucis, alături de soţia sa, de mafia italiană. Atacul a avut loc cu doar câteva zile înainte de comemorarea a 20 de ani de la moartea magistratului.

Când: 18 iulie 2012
Unde: Burgas, Bulgaria
Morţi: 7
Răniţi: 30
Cum: atac sinucigaş cu bombă
Descriere: Un atacator a detonat un dispozitiv explozibil într-un autobuz care transporta 42 de turişti din Israel. Cinci evrei şi şoferul bulgar al autobuzului au murit, a şaptea victimă fiind atacatorul. Anchetatorii au descoperit că oamenii care au organizat atentatul aveau acte false, obţinute cu ajutorul unei persoane care avea puternice legături cu gruparea Hezbollah.

Când: 24 mai 2014
Unde: Bruxelles, Belgia
Morţi: 4
Răniţi: 0
Cum: focuri de armă
Descriere: Un bărbat a deschis focul la Muzeul Evreiesc al Belgiei, din Bruxelles. Trei persoane au murit pe loc. Un rănit a fost transportat la spital şi a murit acolo, după 2 săptămâni de încercări de salvare din partea medicilor. Atacatorul, Mehdi Nemmouche (29 de ani), un francez cu origini algeriene, ar fi trăit mai mult de un an în Siria şi a avut legături cu radicalii islamişti. El apare şi într-un material video, în timp ce ţine în mână un steag al grupului rebel Stat Islamic.

Când: 7 ianuarie 2015
Unde: Paris, Franţa
Morţi: 20 (dintre care 2 atacatori)
Răniţi: 22
Cum: focuri de armă
Descriere: Doi terorişti islamişti înarmaţi au intrat în redacţia săptămânalului de satiră Charlie Hebdo şi au deschis focul. Au tras circa 50 de gloanţe şi au ucis 11 persoane. Alte 11 au fost rănite. După părăsirea clădirii, ei au ucis şi un ofiţer de poliţie francez. Câteva atacuri produse la scurt timp, în regiunea  Île-de-France, au dus la moartea a încă 5 persoane. 11 persoane au fost rănite. Vinovaţi de atacuri au fost fraţii Cherif si Said Kouachi, ucişi de forţele de ordine după o amplă misiune specială.

Când: 14 februarie 2015
Unde: Copenhhaga, Danemarca
Morţi: 3 (dintre care un atacator)
Răniţi: 5
Cum: focuri de armă
Descriere: Primele împuşcături au avut loc la ora locală 15:33, la centrul cultural Krudttonden, în plină desfăşurare a unui seminar numit „Artă, blasfemie şi libertate de expresie”. Evenimentul a fost organizat pentru a comemora 26 de ani de la momentul în care Ayatollahul Khomeini a emis o fatwa prin care cerea uciderea scriitorului Salman Rushdie. Un om înarmat a ucis un civil şi a rănit 3 ofiţeri de poliţie. Ţinta atacului era artistul suedez Lars Vilks, care asista la eveniment. Vilks a devenit celebru pentru caricaturile sale cu profetul Mohammed. Al doilea atac a avut loc în zorii zilei de 15 februarie, în faţa Marii Sinagogi din Copenhaga. În aceeaşi dimineaţă, poliţia a deschis focul asupra unui suspect. Ancheta a arătat că persoana ucisă de poliţie, Omar Abdel Hamid El-Hussein, a fost responsabilă de ambele atacuri.

Când: 13 noiembrie 2015
Unde: Paris, Franţa
Morţi: 138 (dintre care 7 atacatori)
Răniţi: 368
Cum: focuri de armă şi atacuri cu explozibil
Descriere: Evenimentul a fost descris drept 11 septembrie al Europei. Atacatorii au detonat explozibil şi au deschis focul asupra civililor, pe mai multe străzi din Paris. Unul dintre vinovaţii pentru atacurile din Paris, Salah Abdeslam, a fost capturat abia în 18 martie 2016, în zona Molenbeek din Bruxelles.

Când: 5 decembrie 2015
Unde: Londra, Marea Britanie
Morţi: 0
Răniţi: 3
Cum: înjunghiere
Descriere: Un bărbat a înjunghiat trei persoane, după ce a strigat „Asta este pentru Siria”, în staţia de metrou Leytonstone, din Londra. Una dintre victime a fost rănită grav. Atacatorul, Muhaydin Mire, a fost imediat reţinut de poliţie.

Vă amintim că puteţi urmări desfăşurarea LIVE a evenimentelor din Bruxelles în articolul nostru de la linkul de mai jos:

Explozii puternice în Bruxelles. Ziua atacurilor LIVE

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.