5 afecțiuni frecvente ale sistemului digestiv –  Cum ne putem proteja mai bine

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Sistemul digestiv este foarte important, iar disfuncționalitățile acestuia pot periclita serios sănătatea și pot cauza probleme grave, ducând chiar la deces.

Așa acum nu putem supraviețui fără oxigen, dacă nu mâncăm nimic putem trăi doar câteva zile, iar fără hidratare apar carențe de anumite vitamine și se pot genera boli grave și simptome ireversibile în cazurile extreme.

Care sunt principalele afecțiuni ale sistemului digestiv

Sistemul digestiv poate suferi diferite afecțiuni. În cavitatea bucală ajung o mulțime de bacterii și microorganisme în fiecare zi iar glandele salivare produc aproximativ 1000 ml de salivă ce conțin electroliți, apă și amilază care intră în contact cu diferite forme microscopice.

Refluxul gastroesofagian

Poate cea mai cunoscută afecțiune este refluxul gastroesofagian care presupune iritarea esofagului de către acidul gastric ce refulează de la nivelul stomacului. Această afecțiune cauzează senzații de arsură și durere la nivelul esofagului și dificultate la înghițire. Medicul vă poate recomanda medicamentație potrivită care să oprească acest reflux gastric și chiar să împiedice declanșarea lui pe viitor.

Stomatită

Stomatita reprezintă o inflamație a mucoasei cavității bucale și poate fi accentuată în cazul persoanelor care sunt fumătoare, însă în același timp poate fi întâlnită și la copii în perioada imediat următoare după ce încep hrana diversificată.

Ca principal simptom al stomatitei se numără respirația urât mirositoare. Stomatita poate fi și contagioasă prin intermediul sărutului sau al utilizării comune de alimente sau pahare ori tacâmuri.

Ulcerul

Deși toată lumea a auzit despre ulcer, puțini știu că nu sunt cunoscute în totalitate cauzele apariției acestei afecțiuni. Cel mai frecvent motiv ar fi infecția cu o anumită bacterie care se dezvoltă atât la nivelul stomacului cât și la nivelul intestinelor.

Încă se fac studii intensive pentru a crea un vaccin care să contracareze în viitor efectele acestei bacterii. Există însă deja pe piață medicamentație care poate asigura un mecanism de acțiune selectiv împotriva bacteriei respective.

Gastrita

Gastrita este inflamația mucoasei gastrice și apare în special din cauza leziunilor produse de sucurile gastrice asupra mucoasei. Printre cele mai frecvente cauze se numără fumatul excesiv și consumul de alcool, dar și excesul de alimente procesate și mâncatul dezorganizat.

Pancreatita

Pancreatita e o inflamație severă însă temporară a pancreasului și poate fi cauzată de consumul de alcool dar și de creșterea nivelului calciului sau al trigliceridelor sangvine.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.