Dispărură 10 miliarde de lei. Ce spun Dacian Cioloș și foștii miniștri despre acuzații

Dacian Cioloș. Foto: Facebook
Dacian Cioloș. Foto: Facebook

După ce președintele PSD a acuzat că bugetul pe 2017 ”are o gaură de zece miliarde de lei”, foștii miniștrii tehnocrați au răspuns imediat.

Fostul premier al României, Dacian Cioloș, a reacționat astăzi, printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

”Dragi români,

Confruntat probabil cu câteva cifre și realități ale economiei românești pe care eu le tot spun de câteva luni, conștient că nu știe pe unde să scoată cămașa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie și anunță că ar fi găsit, citez, „o gaură de zece miliarde în buget”.

Pentru orice om cu minime cunoștințe economice, o astfel de „gaură” ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decat cele prognozate și, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar – ceea ce nu este cazul. Această „gaură” NU există.

Realitatea este că în 2016 veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat și aprobat de Parlament odată cu bugetul pentru anul trecut. Mai mult, în decembrie am rambursat integral firmelor TVA în valoare de 2,1 miliarde de lei, fără a lăsa presiune pe bugetul anului următor, cum se obișnuiește, tocmai pentru a ușura povara noului Guvern. Restul sunt povești.

De altfel, în 2017 este alt buget. În caz că anul acesta nu își poate onora promisiunile electorale, domnul Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut. Dar, nu-i așa, domnul Dragnea nu se încurcă în detalii.

În rest, este același mod de lucru folosit de PSD și cât timp am guvernat: tehnocrații sunt de vină. PSD își acoperă nerealizările și promisiunile mincinoase cu diversiuni și propagandă.

Bugetul țării nu este un sac fără fund și nici nu poate fi administrat haiducește, domnule Liviu Dragnea. Promisiunile dumneavoastră populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit și plătesc taxe, ne veți îndatora țara și viitorul. Chiar așa, de ce nu ați spus în campanie că veți crește taxele pentru o parte dintre angajați și ați făcut acest lucru în a doua ședința de Guvern?”, a scris fostul prim-ministru.

Cu toate că vorbele lui Liviu Dragnea au menționat și formarea unei comisii parlamentare de anchetă, doi foști membri ai Guvernului Dacian Cioloș nu par să fie deloc intimidați.

O atitudine extrem de acidă a avut-o Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene și actual deputat USR:

Cristian Ghinea l-a comparat pe Liviu Dragnea cu ”Dorel”
Cristian Ghinea l-a comparat pe Liviu Dragnea cu ”Dorel” (Facebook)

”Dorel la guvernare: ii da cu virgula la promisiuni si la buget.

Dragnea zbiera acum o luna ca guvernul tehnocrat ramine cu bani necheltuiti. Acum se agita ca i-a lasat gaura.

In decembrie, in campanie, omul nostru era ninja cu deficitul, ramineau banii necheltuiti la buget:

„În 2016 suntem în situația în care 19 miliarde de lei din 38 de miliarde, pe care îi are la dispoziție guvernul, nu se cheltuie pe investiții. Miliarde de lei rămân necheltuiți la guvern”.

Dorel in ianuarie, la guvernare.  „Acum totul ne arata ca veniturile sunt mai mici. Asta e ilegal. Cine a mintit trebuie sa plateasca. Bugetul are o gaura de 10 miliarde de lei.”

Dorel nu stie ca linia la deficit se trage dupa finalul anului sau stie si acum face circ ca sa scoata camasa ca nu poate ce a promis in campanie?

Hai, Dorele, curaj cu guvernarea! Aveti un program de indeplinit si numai tu il stii din scoarta in scoarta”, a scris Ghinea pe Facebook.

Și Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a contraatacat acuzele liderului PSD:

”1. PSD promite în campanie salarii, pensii, avioane.

2. Ciolos le spune că nu există bani pentru asta și că trebuie să fim responsabili. Pîslaru le spune și mai plastic: „un Nobel pentru cine face bugetu’!”

3. PSD câștigă alegerile și își dă seama că nu are bani pentru salarii, pensii, avioane. Așa că dă vina pe Cioloș. Logic, nu?”, a scris Vlad Voiculescu.